Alkmaar, stadswandeling en Museum

Wandeling in de historische binnenstad van deze kaasstad.

 

 

Waagtoren op de kaasmarkt.

Grote St Laurentius kerk, interieur.

Alkmaar is een goede keuze voor een educatief en leuk dagje uit. Het is een rustig, dromerig stadje 30 km ten noorden van Amsterdam en ook toevallig mijn geboortestad, en de plaats waar ik ben opgegroeid. Alkmaar is schilderachtig, vriendelijk en slaperig.

U kunt er ‘s zomers een boottocht maken door de grachten, maar pas op je hoofd onder de zeer lage bruggen. Vrijdag is er een spectaculaire kaasmarkt. Opwinding in overvloed tijdens de deze markt in de lente en zomer.

De grote middeleeuwse gotische kerk St Laurens is dan ook geopend. Net als Haarlem heeft Alkmaar heeft een aantal leuke hofjes en het is rijk aan rustigste grachten en straten. Bezoek ook de kleine specialiteiten-winkels vol sfeer in de smalle Fnidsen straat vlakbij de Kaasmarkt.

Ingang van een hofje.

Rond Alkmaar staan een aantal historische windmolens: de Molen van Piet, een graanmolen, open op vrijdag. Molen Het Rode Hert, ook een graanmolen, is ook open voor bezoekers, en dichtbij staan vier andere molens.

Een ander soort molen voor het pompen van water staat in de buurt van het dorp Stompetoren, op 5 km afstand.

In de geschiedenis was Alkmaar de eerste Nederlandse stad die met succes het juk van de Spaanse troepen afwierp. Deze troepen waren bedoeld om de orde te herstellen en de protestantse revolutionairen te onderdrukken. Zo stond Alkmaar aan de wieg van de nationale Nederlandse soevereiniteit en onafhankelijkheid. Men zegt dat de victorie begonnen is in Alkmaar.

Optreden van 400 acteurs. Kaeskoppenstad.

Eén weekend per jaar, in de zomer bent u welkom bij het grootste volksfeest, een gebeurtenis met meer dan 2000 acteurs, in allerlei kostuums: Kaeskoppenstad. U heeft nog nooit zoiets wilds gezien! Gestoorde vrouwen, boeren met ganzen, religieuze fanatici, artsen, dronkelieden, boeren in haast die je toeschreeuwen een stap opzij te doen… ook revolutionairen en zwervers en bedelaars vol verschrikkelijke huidaandoeningen. Als je in je buurt komen, zullen ze je aanklampen met hun vieze klauwen. We zien ook wildebrassen met snode plannen voor de opstand tegen de Spaanse troepen. Voor de juiste data kunt u googlen: Kaeskoppenstad. In 2017: zaterdag 3 en zondag 4 juni van 12.00- 17.00 uur in de binnenstad van Alkmaar.

Alkmaar is trots op technologie en ontdekkingen in de wetenschap en techniek. Aan de rand van de binnenstad ligt de allereerste polder. Elders stonden een aantal sterke industriële windmolens en andere technische projecten. Ik vertel graag over deze technologische ontwikkeling in de loop van deze citytrip! We kunnen ook de eerste geplaveide straatweg van na de Romeinen bezoeken, rond 1272 aangelegd door graaf Floris V. Daar zien we ook een groep van 5 prachtige molens.

De schoonheid van de Alkmaarse centrum van de stad is het resultaat van kleinschalige autonome groei. Het beschikt over een prachtig bewaard gebleven stelsel van grachten met een groot aantal oude grachtenpanden en monumenten.

In het centrum vinden we de plek van de kaasmarkt, het Waagplein. Op vrijdagochtend een spektakel in het voorjaar en de zomer. Teams in witte overalls en gekleurde hoeden wedijveren met elkaar in het verplaatsen van  kaas over het marktplein. Opzij! Opzij! De concurrerende teams van kaasdragers dragen deze ‘berries’ gebogen platforms vol platte kaas – elk met een gewicht tussen 11 en 14 kilo. Elk team is herkenbaar aan hun gekleurde hoeden. Competitie! Om hun macho dierlijke natuur in te tomen zijn er marktmeesters en andere ambtenaren. Het overtreden van de regels kost de dragers een boete.
Het Alkmaarse Stedelijk museum is is een kort bezoek waard.

Sterke mannen dragen kaas. En kindjes.

 

Een boottochtje kan een mooi deel zijn van een dagje uit. Onderweg zie je “Het huis met de Kogel”, een van de twee overgebleven middeleeuwse houten huizen in Alkmaar. Vanwege brandgevaar werden de meeste houten huizen gesloopt door de eeuwen heen. Nu zijn zowel Alkmaar als Amsterdam slechts twee gespaard gebleven.

Hof van Sonoy. De heer Diederik van Sonoy was de krachtige en agressieve leider van de protestantse opstandelingen tegen de Spaanse koning. Hij bezette een lokaal klooster en trapte de nonnen er uit. De volgende eigenaar heeft de slanke toren gebouwd. Men kan nu bovenin dineren, tot leed van de obers die de hele dag op en neer moeten lopen .

Ingang van een hofje voor oude  vrouwen.

Wildeman is een van de hofjes voor de huisvesting van de oude vrouwen. Het is speciaal gebouwd om ze een woonplek te geven, en de stichter heeft bepaald dat vrouwen van verschillende geloofs-overtuigingen daar samen moeten leven in harmonie, protestanten naast rooms-katholieken. Mannelijke bezoekers werden echter ontmoedigd.
De vergaderruimte van het bestuur bevindt zich boven de poort van het Wildeman hofje. In de gloriedagen beheerde dit bestuur de financiën en zorgde voor voedsel, verwarming en openbare orde.

 

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

Alkmaar, waagtoren bovenop de middeleeuwse kapel.

Business card. The logo refers to Vermeer.

 

 

 

Reizen we met uw auto ? Op de heen- of terugweg kunnen we een bezoek aan windmolens in de buurt van Alkmaar. Sommige molens functioneren als waterpompen, andere zijn ontworpen voor het malen van graan. Per auto kunnen we ook verder rijden naar Volendam, Marken en Edam, internationaal bekend als haven- en kaas steden. En we kunnen naar de Beemster polder, die op de UNESCO-lijst staat.

Link naar startpagina

Leeuwen tonen hun kont aan het stadswapen van Alkmaar. teken van disrespect.

Twee extra luxe facades, Mient.

Waaggebouw

Even uitblazen. Dragers van het Groene veem.