Wandeling over de grote vier grachten van  Amsterdam

Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht, Singel 

Woonboot op het Singel. Ik zal uitleggen hoe dat zit met wetgeving en waarde.

Kom mee op een prachtige stadswandeling en begrijp hoe Amsterdam zich ontwikkelde. De vier belangrijkste grachten van Amsterdam vormen het best bewaarde grote 17e-eeuwse binnenstad ensemble ter wereld. Deze met de hand gegraven 4 halvemaan vormige grachtengordel met de karakteristieke grachtenpanden staan nu op de UNESCO World Heritage List. Prachtig ritme, onopgesmukte stijlen en een gevoel voor ingetogen ontwerp in de architectuur. Geen franje! Heel Hollands bijna zonder ornament, want er is natuurlijke harmonie en schoonheid in oppervlakten, metselwerk, raam-ritme en de daklijn.

De grachten werden aangelegd in een aantal “uitleggen”. De derde uitleg was de grootste en begon in 1609, en reikte van de Brouwersgracht inclusief Jordaan tot aan de Leidsegracht als voorlopige afsnijding. Vanaf dat punt begon, na bevolkingsgroei, de vierde uitleg vanaf 1660. Staande op de Leidsegracht kan men dus twee tijdperken overzien.

Begijnhof, vlak bij de Singel.

De wereld van de natuur is te zien op de bloemenmarkt op het Singel bij de Munt, met duizenden tulpenbollen en honderden andere bloemen en planten.

Brug bij de Keizersgracht.

De namen van de vier grachten (Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht, Singel) kunnen perfect worden onthouden, van buitenzijde naar binnen, met: Please Kiss Her Softly, de letters  P K H S . Elke gracht heeft zijn eigen karakter en doel: handel, opslag, overslag, met inbegrip van huisvesting om grote indruk te maken, speciaal aan de Herengracht…

Als we samen wandelen in het gebied van de Dam en Oude Hoogstraat kunnen we ook nog praten over de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), het moderne kapitalisme en de beurs zoals we die nu kennen.

WINKELS

Moooi, een design winkel.

Design Stores. Bezoek de leuke winkels voor de wereldtop van het industrieel ontwerp: Droog – op de Staalstraat, Moooi – op de Westerstraat. Tussen het centrum en de Jordaan liggen de kleine gespecialiseerde winkelstraten, genaamd negen straatjes zoals de Berenstraat. Dicht bij is de eerbiedwaardige succesvolle gentlemans club Felix Meritis, met een programma van de eeuw van Verlichting. Nu een cultureel centrum.

Antiekwinkels volop. Recht tegenover het Rijksmuseum (aan de voorzijde) is de hoogste concentratie van antiekwinkels op Spiegelgracht en Spiegelstraat, Voor een snelle en superieure lunch – neem de uitstekende soepen zijn in Soup enzo, gelegen op Spiegelstraat en ook op het blok van het Rembrandthuis, aan de Jodenbreestraat.

Spinoza Monument bij het Stadhuis. “Het doel van de staat is de vrijheid”.

CREATIVE GEEST

In alle seizoenen, van de lente tot de winter bieden Amsterdam en andere historische Nederlandse steden een creatieve, energieke en levendige burger-cultuur. Nederlandse steden vormen (meestal) een goed geordende, nette maatschappij gekenmerkt door historische architectuur, een fijne stelsel van grachten en straten en deze kernkwaliteiten:
Burgerdeugd, Spirit of Enterprise, vrijheid van denken en creativiteit.

Burgerdeugd : de lokale handelaars en ondernemers vormen hun eigen machtsbasis en steeds krachtiger dan de oude adel.

Ondernemingslust: een houding van naar buiten kijken, varen de zeven zeeën van de wereld op zoek naar de handel, winst en invloedssferen.

Vrijheid van denken : Erasmus op de hoge waarde van ieder individu mens. Coornhert schriftelijk wetteksten over hoe om fatsoenlijk te gevangenen. Grotius het uitvinden van het internationale zeerecht: “vrede, geen oorlog”, Spinoza jump-start moderne individualisme en vrijheid van denken, het openen van de eerste deur naar de tijd van de Verlichting.

Creativiteit : Een land vol met kunst, industrieel ontwerp, out-of-the-box levenshouding, een gevoel voor humor en lateraal denken. Provo, hippies, jeugdcultuur en anti-autoritaire houding start als franje bewegingen, en hun levensstijl steeds mainstream.

Amsterdam is een van de best bewaarde binnensteden. Loop met professionele kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Focus op Geschiedenis, Architectuur, Society. In-depth of algemene niveau. Ochtenden zijn het best.

Business card. The logo refers to Vermeer.

Larger images are available on this old school site.

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.