Amsterdam School,

een jaren 1920 architectuur tour

Te voet, op de fiets, per taxi.

Voorgevels als sculptuur. Kunst voor de massa’s op straat. Ook vele bruggen werden als kunst gebouwd.

Een geweldige tour – in het bijzonder voor doorgewinterde architectuur-liefhebbers, samen met Drs Kees Kaldenbach,  kunsthistoricus. Een wandeling of een fietstocht of een taxi rit langs beroemde Amsterdamse School-architectuur verspreid door de stad.

Specifieke aandacht voor de Amsterdamse School architectuur uit de periode 1915-1930 met expressieve patronen in baksteen, met toegevoegde ornamenten in smeedijzer, terracotta, glas in lood; tezamen een feestelijk, sculpturaal totaalkunstwerk.
Idealistisch en sociaal vriendelijk, bracht het schoonheid in het stadsbeeld naar de werkende massa’s en het bevorderde kunstbeschouwing op straat.
Bezoek is mogelijk aan de buitenkant van de stad verschillende gebouwen, waaronder: Het Schip in de Spaarndammerbuurt; het gebied van P.L. Takstraat / Jozef Israelskade; Vrijheidslaan / Plan Zuid van Berlage; gebied van Mercatorplein; gebied van Roelof Hartplein, het gebied van de Minervalaan; en meer.

Ingang, Hotel Amrath.

Afbeeldingen in de Amsterdamse School: Amrath Hotel, het vroegere Scheepvaarthuis. Dit Scheepvaarthuis was de grote, trotse, feestelijke hoofdkwartier van de zes scheepvaart-rederijen in Amsterdam. Gebouwd in 1913-1916. Het betonskelet ontworpen door de gebroeders Van Gendt. Sculpturale behandeling van de gevel en het interieur in baksteen, terracotta, smeedijzer, glas in lood naar ontwerp van J. M. van der Mey, die werd bijgestaan ​​door M. de Klerk en P.L. Kramer. Ik vertel u hoe Van der Meij aan deze baan kwam!

Bezoeken zijn alleen mogelijk met gids aan sommige delen van het interieur : ontbijtzaal, trappenhuis.


Beeldhouwkunst aan de zijkant van het gebouw Het Schip.

Beeldhouwkunst aan de zijkant van het gebouw. Afkortingen op de muur geven de namen van een aantal van de scheepvaart rederijen die dit gebouw hebben neergezet: JCJL = Japan China Japan Lijn; KPM = Koninklijke Paketvaart Maatschappij; SMN = Stoomvaart Maatschappij Nederland.

Detail van ‘Het Schip’. Balkons als sculptuur.

Welk materiaal is gebruikt: baksteen, natuursteen, terracotta, smeedijzer, tropisch hout.
In een ander deel van Amsterdam vinden we Het Schip. Het ontwerp van de stadsblokken van Michiel de Klerk, 1914-1921 zijn ook studie waard. De punt van Het Schip isspiegel symmetrisch. Oorspronkelijk bedoeld als schoolgebouw + woningen. Nu bevat het Museum Het Schip.


Je leert onderweg het expressieve karakter van de jaren 1920 Amsterdamse School  te herkennen: creatieve, golvend metselwerk in baksteen. Plus natuurstenen elementen, plus Art Deco ornamenten in hout en smeedijzer. Als resultaat: een sculpturale gevel.

Ik weet wat geheime manieren van het verkrijgen van toegang tot gebouwen – die anders gesloten blijven voor het grote publiek.

 

CLIENT RESPONSE, May 2017: “Hi, Kees, Thank you very much for the delightful introduction to the Amsterdam School yesterday.  I very much enjoyed learning about the shipping house from you, and especially the chance to actually go inside and see the stunning interior. All the best, John”.

Zie grote foto’s  old school site.

Stadsarchief door De Bazel. Aanvankelijk gebouwd voor de Nederlandsche Handel maatschappij.

We kunnen ook naar het Stadsarchief, een gebouw door De Bazel, die bijna van het geometrische principe van De Stijl (Mondriaan) uitgaat.

Business card.

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.