Museum over Christelijk leven
van Rooms-katholiek tot Calvijn
In een voormalig convent: Catharijneconvent
Utrecht is het belangrijkste centrum van het katholicisme in Nederland, en het is de zetel van de rooms-katholieke aartsbisschop. Midden in het centrum vinden we de grote Kathedraal (Dom) met zijn 110 meter hoge toren – en in die buurt, gelegen aan een mooie rustige gracht, vinden we ook het belangrijkste museum over het christendom in Nederland. Het Catharijneconvent toont voorwerpen uit verschillende religieuze richtingen in goed ontworpen ruime zalen.
Dit museum is uniek omdat het alle christelijke bewegingen en takken van het geloof onder één dak samenbrengt als een teken van de visuele rijkdom en het accepteren van pluriformiteit.
Gedurende vele eeuwen vochten verschillende christelijke groeperingen elkaar de deur uit, bij elke gelegenheid, en werden kerkelijke groepen zelfs volledig van elkaar afgescheiden op het gebied van kerk, school, politieke partij, radiozender, krant. Deze ‘apartheid’ was de Verzuiling . Dit museum toont daarentegen een oecumenische geest, een acceptatie dat de ander anders maar OK is.
Dit museum heeft de belangrijkste middeleeuwse verzameling in Nederland.
Rooms-katholieke en het Oud-katholieke geloof hebben de meeste kunstvoorwerpen ingebracht, omdat dit geloof zeer visueel is georiënteerd, en veel voorwerpen bezat. Er was een rijk katholiek religieus leven dat bijna ondergronds moest gaan tussen de jaren 1570 en 1850, bijna 300 jaar lang. Voorwerpen hielpen de gelovigen bij het focussen op geloof, gebed en meditatie.
Petrus, detail van een standbeeld van rond 1410, nu in Catharijneconvent Utrecht. De maker, beeldhouwer Claus de Werve volgde zijn oom op, de bekende Claus Sluter in het Bourgondische hof in Dijon. Dit beeld heeft nog steeds zijn kleur. De meeste eiken sculpturen werden in loog gestript tot blank eiken in de 19e eeuw om ze verkoopbaar te maken.
De Nederlandse Hervormde Kerk en de Gereformeerde geloofsrichting zijn daarentegen sterk gericht op de bijbel, op het Woord en de tekst, en dat geloof heeft daardoor minder objecten om te te laten zien aan de buitenwereld. Eenvoud werd een deugd.
Na de jaren 1960 is kerkbezoek op zondagochtend drastisch afgenomen in Nederland. Kerken staan vaak leeg, en de waardevolle spullen werden verkocht of ingebracht in dit museum. Geloofsbeleving ging een heel andere kant op: spiritualiteit, een Boeddhabeeld in de tuin!
Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.
Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.