Boijmans-van Beuningen museum

Rotterdame collectie van Haven-baronnen.  

Magritte in the Boijmans museum.

Het museum Boijmans in Rotterdam wordt algemeen beschouwd als het derde belangrijkste Museum voor schilderkunst in Nederlands (in volgorde net na 1. het Amsterdamse Rijksmuseum en 2. het Haagse Mauritshuis).

De collectie werd in 1849 gestart met de collectie van de Utrechtse jurist Boijmans, en sterk vergroot door de rijke plaatselijke havenbaron Van Beuningen in 1958. Andere havenbaronnen volgden, die cultureel ook van betekenis wilden zijn, om als stad beter op te vallen – door het verzamelen van beeldende kunst uit de zeventiende en de negentiende eeuw en later ook moderne design en moderne kunst.

Rembrandt’s zon Titus aan de schrijftafel.

In stappen groeide het Boijmans uit tot een grote en interessante collectie, nu 140.000 voorwerpen groot. Het heeft eigenzinnige sterke zwaartepunten, zoals een serie Rubens schetsontwerpen, en werken van Dali en Magritte. Het beschikt over een uitzonderlijke groep bijzondere vroege werken, zoals Van Eyck en Bruegel, een kamer vol knotsgekke maniëristische werken en een grote en gevarieerde groep van fijne Nederlandse 17de eeuwse schilderijen van goede meesters, waaronder Rembrandt (een onafgewerkt olieverfschilderij, ‘Eenheid van het Land’ geeft ons een kans om de Meester in actie te zien).

Tal van goede werken van andere meester schilders van de latere tijden, waaronder het impressionisme en expressionisme en een zwaartepunt in realisme.

Brueghel. Detail.

Brueghel. Detail.

De Toren van Babel is een beroemde Bruegel die hier hangt. De eerste eigenaar, Van Beuningen had deze in thuis en wanneer de kinderen te luidruchtig waren thuis, vroeg hij hen om alle mensen in dit schilderij te tellen. Er moeten duizenden op staan! Goede educatieve truc.

Verborgen in een hal staat een object van roem en schaamte, een bekende Van Meegeren nep-Vermeer, “Emmausgangers” gekocht voor een belachelijke hoeveelheid geld. Het laat ons nu een duidelijke, bijna vieze 1930 stijl zien, als een vreemde eend in de bijt, een stilistische uitzondering. Toen onherkenbaar  in de ogen van de grote kunstspecialisten  tijdens de ‘ontdekking’ en de peperdure aankoop. Dit is een zeer interessant fenomeen, psychologisch.

We kunnen dit combineren met een wandeling door Rotterdam.

 

Grootwinkelbedrijf  ‘Bijenkorf’ met Naum Gabo sculptuur. Nu dikke ruzie over de restauratie.

 

Business card. The logo refers to Vermeer.

 

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

Start is het beste om 11 uur.

Rembrandt, `Eenheid van het Land,onvoltooid schilderij, geeft inkijk in studio techniek.

Bruegel, Toren van Babel. 

Enfilade van kabinetten. 

Grotesque Monster, 19th C sculpture.

Champaigne paints Plattemontagne, and vice versa. Unique duo portrait.

Rosso, vrouw met voile. Laat 19de eeuwse abstractie.

Twee schilderijen door Van Dongen, de expressionist.

Van der Helst, Portret van man en vrouw, 

Van der Helst, Portret van man en vrouw, detail.

Design sketches door Rubens.

Saenredam, kerk interieur.

Boijmans, exterior.

Business card. The logo refers to Vermeer.

Link naar Rotterdam startpagina.