Prinsenhof Museum, in Delft

Delft, een van de best bewaarde historische binnensteden.

Entree, Prinsenhof museum, Delft

Bezoek dit sfeervolle museum samen met een deskundige gids. Museum Prinsenhof in Delft is ondergebracht in een voormalig nonnenklooster. Toen in de jaren 1560 de protestante opstand tegen de koning van Spanje begon, en de protestantse machtsovername plaatsvond, werden kloosterlingen weggestuurd en de gebouwen gebruikt voor de nieuwe staat en voor stads-doeleinden. Dit Prinsenhof gebouw werd het hoofdkwartier van Willem, prins van Oranje, de leider van de revolutie.

De Vermeer in gevaar: zure vogelpoep. Foto collectie van de auteur.

Het Prinsenhof Museum is rijk aan beeldende kunst, toegepaste kunst en historische presentaties, waaronder schilderijen en Delfts aardewerk.

Delft is prachtig bewaard gebleven, mede dankzij armoede in de 19de eeuw. Het was in de zeventiende eeuw de geboortestad van Vermeer, de grote schilder. We zullen het leven van Vermeer volgen tijdens een stadswandeling.

Een type Delfts Blauw oven. Soortgelijke waren in gebruik in ca 32 plaatselijke Delfts Blauw fabrieken.

Een eeuw eerder werden enkele belangrijke kunstwerken van de ondergang gered bij de Beeldenstorm van 1566 en de Revolutie; de gemeente Delft verkocht het meeste voor de stadskas, meer bewaarde enkele voorwerpen op een veilige plek, o.a. in het stadhuis. Later kwamen ze naar het Prinsenhof museum.

De bovenstaande afbeelding b / w toont een kist met een schilderij van Vermeer uit NYC. Deze werd kist op klaarlichte dag buiten geopend, en vogelpoep dreigde van bovenaf. Dingen zijn sindsdien veranderd in termen van veiligheid en behoud.

Delft speelde een belangrijke rol op het gebied van optica en wetenschappelijk onderzoek. Het museum toont een aantal belangrijke objecten.

Delft is ideaal voor een wandeling . Er zijn ook enkele kleine musea in Delft en ik zal u helpen kiezen op basis van uw eigen interesse en smaak.

 

Tour door professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd om een gids te zijn. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

Tuin van Prinsenhof Museum, met sculptuur van Willem van Orange, leider van de opstand.

Vogelvlucht-kaart van Delft. Ongelooflijke kwaliteit, gemaakt on opdracht van het stadsbestuur als geschenk aan bezoekende dignitarissen.

Business card. 

 

Grafmonument Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk. Ooit schoongemaakt met azijn. Dat bleek niet zo’n heel erg goed idee te zijn: Marmer wordt dan suikerpoeder.

Kaldenbach staande voor het ANWB-bord over het Woonhuis Vermeer, door hem voorbereid en gemaakt.