Gevarieerde Amsterdamse stadswandelingen,

met een deskundige kijk op architectuur en geschiedenis.

Deze wandelingen laten je de opbouw en geschiedenis zien van de Amsterdamse 17e eeuwse binnenstad die nog steeds intact is. De vier grote grachten kunnen je de stapsgewijze bouw van de stad tonen en hebben een statige schoonheid. Thema’s:

Prinsengracht met 17de eeuwse architectuur.

Vier grote Grachten, Handelaren, bankiers, verzamelaars, kunstenaars. Met hofjes.

VOC, geboorte van Kapitalisme, vanaf de Dam zien we de ontwikkeling van de VOC.

Jordaan, hemel en hel walk.

Joods leven in Amsterdam, en de tragedie van de Tweede Wereldoorlog.

Vrouwen van Amsterdam: Moordwijven tot sekswerkers.

De Oude Kerk en Nieuwe Kerk

Woningbouw, stadsontwikkeling in het havengebied .

Amsterdamse School” expressionisme in bouwkunst.

Homo, Lesbo, Bi, Transgender LBGT wandeling

Wetenschappelijke Geschiedenis, wandeling

Medische geschiedenis, wandeling

Advies voor Schrijvers en Journalisten

En:

Moooi design store. Dutch design . Wereldleider op dit gebied

Design winkels. Bezoek ontwerp/design speciaalzaken voor vooraanstaande Nederlandse cutting edge in industrieel ontwerp:

Droog – op de Staalstraat, Moooi – op de Westerstraat. Tussen het centrum en de Jordaan liggen de fijne, gespecialiseerde winkelstraten genaamd de Negen Straatjes – 9 straatjes –  zoals Berenstraat. In de omgeving staat een succesvolle instituut uit de Eeuw vaan de Verlichting, toen de gentlemans club Felix Meritis. Nu een cultureel centrum.

Antiekwinkels. Recht tegenover het Rijksmuseum (aan de voorkant) is de hoogste concentratie van antiekwinkels op Spiegelgracht en Spiegelstraat, Voor een snelle en superieure lunch met uitstekende soepen: Soup enzo, gelegen op Spiegelstraat en ook een in het huizenblok van het Rembrandthuis, aan de Jodenbreestraat.

Spinoza Monument bij het nieuwe stadhuis. “Het Doel van de Staat is de Vrijheid”

 

AMSTERDAMSE KERNKWALITEITEN

Van de lente tot diep in de winter bieden Amsterdam en andere historische Nederlandse steden een creatieve, energieke en levendige stadscultuur. Nederlandse steden vormen (op zijn best) een goed geordende, nette maatschappij gekenmerkt door historische architectuur, een  stelsel van grachten en straten en deze ideale kernkwaliteiten:
Burgerdeugd, Handelsgeest, vrijheid van denken en creativiteit.

Burgerdeugd: de lokale handelaren en ondernemers vormen hun eigen machtsbasis en overvleugelen de oude adel.

Handelsgeest: een houding van naar buiten kijken, varen de zeven zeeën van de wereld op zoek naar de handel, winst en invloedssferen.

Vrijheid van denken: Erasmus op de hoge waarde van ieder individu mens. Coornhert schreef wetsteksten over hoe om fatsoenlijk te gevangenen. Grotius schreef over het internationale zeerecht: “vrede, geen oorlog”. Spinoza gaf een accu- jump-start voor het moderne individualisme en vrijheid van denken, het openen van de eerste deur naar de tijd van de Verlichting.

Creativiteit: Een land vol met kunst, industrieel ontwerp, out-of-the-box denken, een gevoel voor humor en lateraal denken. Provo, hippies, jeugdcultuur en anti-autoritaire houding start als franje bewegingen, en hun levensstijl werd steeds meer mainstream.

 

Business card. The logo refers to Vermeer.

Amsterdam is een van de best bewaarde binnensteden. Loop samen met een professionele kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Focus op Geschiedenis, Architectuur, Samenleving. de diepte in – of op algemeen introductie-niveau. Ochtenden zijn het beste.

 

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.