Inside the Jewish Historical Museum. This museum is housed in a number of former synagogues.

Joods Historisch Museum, Amsterdam

Ga met me mee op een bezoek aan dit uitstekende Joods Historisch Museum. Ik vind het zelf bijna het beste Joodse museum ter wereld (na ongeveer twintig joodse musea over de hele wereld te hebben bezocht). Dit Joods museum in Amsterdam omvat niet alleen duizenden historische objecten, maar het is ingericht binnen een aantal Ashkenazim (Duitse) synagogen en heeft ook een mikwe (ritueel bad).

Time-honoured manuscripts.

Binnen bezoek je verschillende zalen over de geschiedenis van de Gouden Eeuw en zie je de wetten voor het gescheiden leven voor Joden, een soort Apartheid.

Joden werden verbannen uit de meeste gilden. We zien ook de opkomst van de filosoof Baruch de Spinoza, die binnen zijn groep een paria werd. Hij was een vernieuwende filosoof en gaf de opmaat tot tijdperk van de Verlichting. Zijn Portugese naam was Bento de Espinosa of d’Espinosa.

Spinoza, Bento de Espinosa of d’Espinosa

Juridische vrijheid voor Nederlandse joden begon pas met de veranderingen in de wet in de tijd van Napoleon.

De voorgaande eeuwen van instroom na ca 1550 bracht een scherpe scheiding van zeer arm en zeer rijk, Ashkenaziem uit het oosten en Sefarden vanuit het zuiden, die verschillende talen spreken.

De 20ste eeuw bracht onnoemelijke ellende in WW2. Na 1945 begon de nasleep en de wederopbouw van het leven. Hat parool was: vooruit kijken, opbouw. Mijn eigen ervaring: Ik ben geboren in 1953 en tijdens mijn (RK) basisschool jaar en middelbare school jaren is geen enkel woord gesproken door de leraren over wat er met Joden gebeurde. Er was totale stilte. Die algemene stilte werd pas verbroken door de nationale tv-programma’s in de jaren 1960 en 1970.

 

The ‘Esnoga’ Synagogue from 1675. Impressive in height and architecture.

Naast het Joods Historisch Museum, ligt de grootste en mooiste Sefardische (Portugese) synagoge ooit gebouwd, 1675. Op grote schaal, met een enorme zuilen. Bij het voorplein is een Schatkamer geopend (onder de grond) en ligt het historische Ets Haim bibliotheek. (Open alleen op afspraak). De synagoge is alle dagen open behalve zaterdag, en in de winter op vrijdag is het alleen geopend 10-2. Uw toegangsbewijs is gecombineerd met die van de Portugese Synagoge.

 

Business card. The logo refers to Vermeer.

De hele wijk staat bekend als het Joods Cultureel Kwartier.

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

 

Engraving of the Jewish quarter, 18th century.