Scheepvaartmuseum, Amsterdam

(Wereldhandel, kaarten, globes, instrumenten, in het havengebied)

 

Benedendeks waar de kanonnen bulderen. Zeer geschikt voor alle leeftijden.

Op vol formaat gebouwde replica van De Amsterdam, met aan boord ca. 300 man: soldaten om de forten te versterken en zeelieden voor het zeilen.

Ga op bezoek, samen met Drs. Kaldenbach, in het spannende museum voor Nederlandse Maritieme Geschiedenis. Tour door een professionele kunsthistoricus met een uitstekende didactische vaardigheden. Specialist in de Verenigde Oost-Indische Compagnie. VIP-toegang. Starttijd liefst in de ochtend. Kindvriendelijk: een full-size herbouwde VOC schip is er aangemeerd!

Camera team uit de USA, Mei 2017, bij het Scheepvaartmuseum.

Privé tour van het scheepvaartmuseum in het havengebied. Een inleiding tot de Nederlandse scheepvaart geschiedenis, zowel voor grote zeeschepen als schepen voor de Nederlandse binnenwateren, in scheepsmodellen en ornamenten.

Het scheepvaartmuseum heeft een fraaie overdekte binnenplaats, en het dakpatroon lijkt op lijnen in een klassieke zeekaart met hulplijnen. Bij sluitingstijd in de winter is deze koepel verlicht met duizenden fonkelende LED-verlichting tegen de donkere hemel.  Dit Amsterdams Scheepvaartmuseum heeft een totale make-over gehad.

Scheepsmodellen van vele soorten.

De nieuwe opzet is ook afgestemd op het digitale tijdperk… voor een verwend publiek geeft het directe visuele informatie.
Zo zijn er TV schermen, acteurs die verhalen vertellen, levensgrote figuren, grote touchscreen beeldschermen – en een gevarieerd interieur – een waterval van visuele stimulus. Veel sfeer en een ervaring.

Een prachtige set van Hondius globes, hemelse globe en een aardse globe, staan in de uitstekende presentatie in de oostvleugel, met één van de mooiste collecties van globes in de wereld. Voor mij vormt deze oostvleugel met de schilderijen-afdeling en de navigatie-instrumenten en jacht modellen de belangrijkste afdeling van het museum.

Scheepsmodel in stukken, gemaakt voor onderwijs.

Een van de grootste schilderijen is de zeeslag bij Gibraltar van Cornelis Claesz van Wieringen. Bij het aanraken van een touchscreen computer tafel in deze kamer, toont het TV-scherm detail en uitleg over het onderwerp en het reilen en zeilen, en met spotlight wijst men hoogtepunten aan op hetzelfde onderwerp in het schilderij.

De hier getoonde schilderijen zijn prachtig schoongemaakt, gevernist, ingelijst, en de verlichting is ook state of the art. Het is een lust voor het oog.
In de westelijke vleugel is in een reeks van herbouwde kamers het 17e eeuwse dagelijks leven zien.

Jan van der Velde de Oude, topkwaliteit in scheepsgezichten.

Jan van der Velde de Jonge, topkwaliteit in scheepsgezichten.

Advies: sla de noordvleugel over, met de Sea Journey, een 20 minuten digitale reis door 4 kamers, een luidruchtige digitale voorstelling, Haalt het niet bij een Disneyland-show; het iseen licht mislukte licht-en-geluid show.

Tijdens mijn tour in de oost- en westvleugels ik kan de 17e eeuwse wereld van de Nederlandse steden, economie, cartografie, atlas-productie en de stad in het algemeen tot leven brengen: de bloeiende Nederlandse wetenschap en technologie.

Een van de grote grootste glazen vitrines in West-Europa bevat kleine houten replica’s van schepen uit vroeger eeuwen.

VOC schip van vol formaat..

Buiten staat een geweldige bonus. stap via de Noordvleugel naar buiten en u kunt aan boord gaan van een herbouwd VOC schip. Soms zijn acteurs aan boord: als 17e eeuwse karakters. Zij tonen hun leven, het koken, kanonschoten en misschien een zeebegrafenis. Bezoek het bovendek, benedendek en het ruim. Indrukwekkend!
Grotere afbeeldingen: old school site.

 

Binnenplaats met het dak in het patroon van een  zeekaart.

 

Business card. The logo refers to Vermeer.

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

Een onverwacht scheepsmodel in de Oude Kerk.