Alkmaar, Stedelijk Museum

in de oude stad, met kaasdragers spektakel op de vrijdagse kaasmarkt.

Alkmaar, Stedelijk Museum, in front the Pierre Gole cabinet. Next to it a very rare cabinet box.

Het Stedelijk Museum van Alkmaar is opgericht door de 8-Oktober vereniging, en geopend in 1875. Die datum verwijst naar de overwinning in 1573 op de Spaanse troepen (zij hadden genoeg van verzet en te veel inundaties, en met de winter in aantocht gingen zij naar huis).

Het museum is rijk aan beeldende kunst, toegepaste kunst en historische presentaties. Het toont het grootste Saenredam schilderij ter wereld,  een kerkinterieur. Ga met me mee op bezoek!

Het museum bezit een klein, maar uniek, toen ultra-modern maniëristisch schilderij van Cornelis Cornelisz. Buijs. Het museum bevindt zich vlak bij de laat-middeleeuwse Grote Kerk of St. Laurentius, die soms voor het publiek toegankelijk is, meestal op vrijdag en zaterdag.

Een van de hoogtepunten van deze Alkmaar-rondleiding is het vreemde verhaal over hoe de 1566 de religieuze beeldenstorm in Alkmaar zich ontvouwde. Ik zal vertellen over de Meester van Alkmaar en de Zeven Werken van Barmhartigheid, nu een topstuk in het Rijksmuseum.
De voormalige stadswallen zijn omgevormd tot een Engels landschapspark aangelegd met daaronder zelfs een ijs-opslagkelder en bovenop een enorme windmolen.

Alkmaar is een goed bewaard gebleven stad ten noorden van Amsterdam en  geweldig voor een stadswandeling . Tijdens een bezoek op vrijdagochtend (in lente en zomer) kunt u ook de Kaasmarkt bezoeken, een open lucht manifestatie, met gratis toegang.

In het Stedelijk Museum Alkmaar vinden we het meeslepende verhaal van de Nederlandse opstand tegen de Spaanse troepen. Alkmaar was de eerste stad die deze gevaarlijke revolutie begon – en moest de prijs te betalen in bloed, maar de opstand slaagde (‘victoriepark’) en is daarna overgesprongen naar andere Nederlandse steden en regio’s.

Entrance door, glass facade.

In het museum vinden we ook een mooie verzameling van 16e en 17e eeuwse schilderijen, met inbegrip van Schutterij-groepsportretten.

Verborgen schatten: Alkmaars voornaamste aanspraak op eeuwige roem is technologie. Vele uitvindingen komen hier vandaan!

Bij mooi weer is een boottocht mogelijk. Het is een lage, open vlak-bodem boot, die maar net past onder zeer lage bruggen, dus kijk uit voor plotselinge onthoofding!

Alkmaar. Links het Huis met de Kogel, 15de eeuw.

 

Business card. The logo refers to Vermeer.

 

Tour door professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd om een gids te zijn. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt. ” Gabe. Verklaring februari 2017.

 

Link naar Startpagina.

 

Link naar Startpagina