Haarlem St Bavo Kerk

Een laat-gotische kerk van groot formaat.

Great St Bavo Church on the central Market Square.

Van ver buiten de stad Haarlem is de Grote of St.-Bavokerk al zichtbaar door de opvallende afmeting. De houten toren, geheel met lood bekleed als brandwering, is 78 m hoog. Deze middeleeuwse gotische kruiskerk is een van de grootste in Nederland. Uniek in het interieur zijn het prachtige houten plafondgewelf, het beroemde Müllerorgel, het koperen koorhek, de vele glas-in-loodramen en de circa 400 grafstenen op de vloer.

De ‘Sint-Baafs’, ligt midden in het centrum van Haarlem op de Grote Markt. Aan de binnenkant vinden we een schat aan elementen die verhalen vertellen over het christelijke geloof. Architectonische onderdelen spreken daarnaast ook over de bouwtechniek en problemen in het bouwwerk.

Gevolgen van de bouwproblemen kunnen we ook zien aan de buitenkant van de kerk. Toen de natuurstenen toren werd gebouwd begon één van de vier grote zuilen te verzakken. Ik zal uitleggen hoe dit verholpen werd – ook door afbeeldingen te tonen in mijn folder met documentatie.

Het enorme Müllerorgel is bespeeld door jonge Mozart. Het scheepsmodel dat in de kerk hangt vraagt aandacht voor gebed voor de veilige terugkeer van zeelieden en vissers.

Wie was St Bavo? Het verhaal is een van de meest bizarre in rooms-katholieke heiligen-traditie.

Let op: Deze Bavo is niet te verwarren met de Kathedraal St Bavo buiten de Veste.

Haarlem is ook fijn voor  wandelingen. Het Frans Hals museum is van wereldklasse.
Grotere foto’s op  old school site.

 

St Bavo.

Houten plafond van de St Bavo.

Business card.

 

 

Groepstour in de St Bavo.

 

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

 

.