Teylers Museum, Haarlem

Voorwerpen uit de Eeuw der Verlichting, de Eeuw van Wetenschap, plus schilderijen en tekeningen.  

Gouden tip: in 2018 en 2019 zijn er dagelijks 3 tot 4 toneelvoorstellingen, gratis, 50 minuten in het Lorenz Lab. Daar spelen acteurs het verhaal van de geniale Nederlandse professor en Nobelprijs-winnaar Hendrik Lorentz en zijn vriendschap met Albert Einstein. Echt een aanrader. Belangrijk: VANTEVOREN boeken op internet svp. Nederlandse tekst in de historische werkruimten.

Grote Encyclopedische zaal van het Teylers Museum. Recent schoongespoten met kalk/zandstraal.

Teylers Museum in Haarlem gaat over de ontwikkeling van wetenschap en is gespecialiseerd in vier deelgebieden: 1) Natuurlijke Historie (prehistorische fossielen, gesteenten), 2) Vroege Wetenschap (machines, instrumenten) en 3) Schilderijen uit de 19de eeuw.

De interessantste zaal is wel de grote ovale zaal, die 18e eeuw voorwerpen uit de tijd van de Verlichting toont.

Als extra kwaliteit herbergt het museum 4) een prentenkabinet met een zeer goede selectie van prenten en tekeningen, met inbegrip van grote namen zoals Michelangelo!

In 1778 werd de instelling opgericht door een particulier, de rijke textiel-koopman Pieter Teyler die een instituut voor moderne wetenschap beoogde. Vanaf dat moment werd het idee omarmd door hoger opgeleide inwoners van Haarlem. Door kennis van nuttige wetenschap hielp men de wereld vooruit.

Electrostatische elektriseermachine van Martin van Marum. Speciaal gebouwd voor het Teylers. Een van de grootste vonk-machines ter wereld. Met Leidse flessen voor het opslaan van een miljoen volt aan statische elektriciteit.

Het museum werd daarna geopend als het eerste museum van Nederland. Sommige van zijn tentoonstellingsruimten hebben nog steeds geen elektrisch licht en sluiten een uur te vroeg in de winter.

Business card. The logo refers to Vermeer.

Glazen kabinetten vol voorwerpen uit natuurlunde, inclusief geluidsgolven.

 

Larger images are available on this old school site.

 

Tour door een professionele

Tour door een Professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

 

Schilderij door directeur W. Hendriks van de grote ovale hal.

De tweede schilderijenzaal. met  19de eeuwse kunst en een zitbank in stijl.

Exterieur, Teylers aan het Spaarne.

Op 5 minuten lopen, aan het Spaarne, een van de vele Haarlemse hofjes. Deze is door Teylers betaald.

Entreegebouw aan het Spaarne met koepel en trappenhuis naar de voordrachtszaal.