Otterlo, Kroller-Moller Museum

Schilderijencollectie: Van Gogh, Impressionisten, Pointillisten, Futuristen

Aan de linkerkant Mata Hari, gearresteerd en geëxecuteerd als spion. Rechts: een hele goede Baldung Grien.

Ga samen met mij naar het Kröller Müller museum voor een privé-rondleiding van de schilderijen.

De grote Van Gogh-collectie, hier tentoongesteld, is waarschijnlijk de tweede beste in de wereld, na de belangrijkste is in Amsterdam.

Buiten is de beeldentuin in het beroemde National Park ‘Hoge Veluwe’: Ongetwijfeld is het de beste beeldentuin van West-Europa of zelfs in de wereld, voor een goed uur wandeling.

Volgens professor Carel Blotkamp hangt hier ook de beste collectie Pointillisme / Divisionisme ter wereld.

Wat stond aan de wieg van deze eigenzinnige collectie? De eerste grote, succesvolle, visionaire verzamelaar van Schilderijen van Van Gogh was Helene Kröller-Müller, geboren 1869. Huwde de Rijke industrieel, Kröller. De collectie werd genoemd naar mw. Kröller-Müller.

Ik schreef dit boek over zijn reizen en zijn pelgrimage door het leven.

Het echtpaar was ongelooflijk rijk, en ze kochten ze een uitgestrekt jachtgebied en bouwde daar een luxe villa-met-jachtgebouwen en ze maakten ook gedetailleerde plannen voor een groot museum op hun grondgebied om de collectie moderne kunst, vergaard door Helene, te huisvesten. Met vrijwel onbeperkte middelen, een onberispelijke smaak – en privéleraar mr Bremmer (zie hieronder) als de belangrijkste kunst-adviseur naast haar, verzamelde ze werken van Juan Gris, Piet Mondian en vele andere grote namen van kunstenaars die later internationaal beroemd werden. Die kunstwerken waren nog enigszins betaalbaar in die dagen.

Toen kwam de economische crisis en hun zakelijke kapitaal verdampte. Toen het idee begon de verzameling aan de staat te schenken als een samenhangend museum, besloot mevrouw Kröller-Müller om op grotere schaal te kopen om een verscheidenheid aan kunststromingen te kunnen tonen. Na haar dood werd de reeks van museumdirecteuren voortgezet met een interessant aankoopbeleid. Het resultaat is verbluffend.

De Nederlandse staat nam het land en de kunstcollecties over en ondersteunde de bouw van het museum om de grote collectie te huisvesten, en opende het museum en wildpark aan het publiek. Het basisidee:  de viering van de wisselwerking tussen Natuur &  Kunst.

 

Bart van der Leck, in Kroller-Moller Museum, Otterlo. Een foto van de vrouwen twee vissers aan de voet van de gele duinen turend naar een boot gevangen in een storm op een wilde Noordzee. Verbazingwekkend is dat deze schilder een enorme sprong voorwaarts maakte en de uitvinder werd van het schilderen van een scène met de primaire kleuren rood-geel-blauw. Zijn collega Mondriaan volgde! Wij vieren nu 100 jaar tijdschrift De Stijl.

Bart van der Leck, vissersvrouwen.

Latere bestuurders nieuwe vleugels toegevoegd en ontwierp een groot beeldenpark die bijna ongeëvenaard in de wereld.
dagen.
Grotere afbeeldingen op deze  old school site.

 

‘Berceuse’, of zij die wiegt, Van Gogh

 

Fiinere sculptuur staat binnen.

Business card. Museum tours.

 

BELANGRIJK: Voor het vervoer is uw eigen auto of huurauto noodzakelijk! Ik ben geen taxichauffeur, en Nederlands recht is van toepassing, dus ik mag er niet met uw auto of mijn auto heen rijden. Ik kan echter wel navigeren vanaf Amsterdam!

Tour door professionele Kunstgeschiedenis Scholar met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist in Art Specialist in Van Gogh, het impressionisme. Beste start tussen 10-13u.
Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd om een gids te zijn. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.