Bezoek het Haags Kunstmuseum (vh. Gemeentemuseum)

Het gebouw: een architectonisch meesterwerk van Berlage uit de jaren 1930.

Topcollecties met o.a. Mondriaan + De Stijl, eeuwfeest!  

 

 

Twee series vormen de weg naar abstractie: Bomenserie en Pier and Ocean.

Een vroege Mondriaan. Experimenten met geestverruiming.

 

Het Kunstmuseum / Gemeentemuseum in Den Haag biedt een ongelooflijke collectie schilderijen en meubels uit De Stijl beweging, gesticht 1917 rond het kunsttijdschrift De Stijl. Dit is veruit de beste collectie in de hele wereld. In 2017 vieren wij  het eeuwfeest.

De museumcollecties van het Haags Kunstmuseum / Gemeentemuseum groeiden uit in de loop der jaren en nu beschikt men over 300 werken van Mondriaan en nog veel meer andere beeldende en toegepaste kunst, waaronder een zeer goede selectie van 19 c kunst en design, en 20e eeuws design en moderne kunst.

Het museum werd in 1930 gebouwd door de stad met een specifiek doel: om de geest van de bezoeker te verheffen. De onderliggende filosofie was dat men een beter mens kon worden, en beeldende kunst vormde een instrument, de weg vooruit en naar boven. Theosofie was de wortel van deze beweging, die gestart is door Madame Blavatsky. Mondriaan haakte daar ook op in.

Ik zal ook het verhaal vertellen hoe de Mondriaan collectie uiteindelijk werd geschonken aan het museum door een zeer humeurige en eigenzinnige particuliere verzamelaar.

 

Kalender met werk van de Haagse School.

Portret van Edith door
Egon Schiele

Beton, bekleed met gele steen. Alle vensters met eigen ontwerp, op maat gemaakt.

Detail van abstract schilderij, volgens Mondriaan Echter dan realistische schilderijen.

Het gebouw werd volledig ontwikkeld in grote lijnen en tot in alle details door meester-architect Hendrik Berlage, die voor de gelegenheid zich voornam het beste gebouw neer te zetten dat hij ooit ontworpen had. Elke muur, tegel, vloer, kleur, deur en kozijn werd op maat en op bestelling gemaakt. De plattegrond vormt een logisch raster dat ongemerkt een gevoel van orde en harmonie teweeg brengt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het gebouw ernstig beschadigd en in een erbarmelijke staat, maar diverse renovaties hebben het hersteld tot een wereldniveau, een bouwwerk met een fabelachtige inhoud.

Momenteel bezit het museum 150.000 kunstwerken, waardoor het in formaat een van de echt grote kunstmusea ter wereld is. Afgezien van De Stijl beweging als een kerngroep, toont het museum tijdelijke tentoonstellingen van een brede variëteit, waardoor een herhalingsbezoek de moeite waard is.

Evolutie triptiek door Mondriaan. Samengesteld op basis van Blavatsky en haar Theosofie.

 

Take a walk or a taxi or tram ride in The Hague.

Boven in het gebouw, met uitzicht op de benedenhal, een tempel voor de geest en de ziel.

De 14-de eeuwse Ridderzaal, de Hal van de Graaf, op het Binnenhof.

Business card.

 

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

 

Link naar Den Haag startpagina en Gemeente Den Haag startpagina.