Mauritshuis Museum

Deskundige prive tour in het Koninklijk Kabinet van Schilderijen, Mauritshuis.

Met een vooraanstaand kunsthistoricus, gespecialiseerd in Vermeer en Rembrandt.

Paulus Potter, De Stier. Gestolen door Franse troepen en met geweld terug-gestolen uit het  Louvre door Nederlandse soldaten.

Roeland Savery: Bloemstuk. Een specialisatie van dit museum.

Dit is een zeer goede optie: voor een optimaal bezoek gaan we samen naar het Koninklijk Kabinet van schilderijen, Mauritshuis.

We zien de meesterwerken van Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Paulus Potter, Frans Hals, Jacob van Ruisdael, Hans Holbein de Jongere, en vele anderen.

We bespreken ook de inmiddels beroemde “Puttertje” door Fabritius. Het museum is gehuisvest in het herenhuis van Johan Maurits, de ex-gouverneur van Brazilië. Hier vindt u de mooiste koninklijke collectie van schilderijen, nu bezit van het staatshoofd Koning Willem Alexander. Het kwaliteitsniveau van de collectie is ongelooflijk hoog – om u een idee te geven: alleen goed vergelijkbaar met de Frick Collection in New York, dat ook is gehuisvest in een herenhuis.

Mauritshuis, trappenhuis, met bovenaan een moderne plafondschildering.

In 1820 werd het Mauritshuis gebouw aangekocht door de Nederlandse staat ten behoeve van de huisvesting van het Koninklijk Kabinet van Schilderijen. Willem I ging door met de aankoop van kunstwerken. In 1822 werd het voor het publiek geopend: het Kabinet van Schilderijen en het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden. De beroemde Vermeer: ​​ ‘Gezicht op Delft’ kwam in dat zelfde jaar in de collectie onder het juiste Vermeer label. Verreweg de meeste Vermeers hadden in die tijd echter een fout naambordje gekregen; zijn naam was vrijwel vergeten in de loop der eeuwen.

In 1875 werd het gehele museum opnieuw ingericht om alleen schilderijen te tonen, dus geen sculptuur. Na de Tweede Wereldoorlog besloten het Rijksmuseum Amsterdam en het Mauritshuis belangrijke kunstwerken over en weer uit te wisselen, met als doel het versterken van de vroege Vlaamse kunstcollectie in Den Haag. Al met al is het een fenomenale schatkist, een juwelendoosje vol van de hoogste kwaliteit aan schilderijen: Vermeer, Hals, Rembrandt, Dou, en vele vele anderen.

Rubens, eigenhandig geschilderd. Het toont het handschrift van deze Antwerpse kunstenaar.

Vermeer: digitale vermenigvuldiging van Meisje met de Parel, op Internet. Girl with the Pearl Earring. Verkeerde titel, overigens.

Voor vele kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland is dit museum is het hoogtepunt van hun reis. Tijdens de laatste renovatie werd het gebouw met de overkant van de straat verbonden door een ondergrondse tunnel-passage, een aanwinst, extra ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en een grand cafe.

Vlakbij ligt het Binnenhof, van de graven van Holland, met de parlementsgebouwen van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-generaal. Op 5 minuten lopen vinden we het nieuwe witte XXL stadhuis met zijn ongelooflijke atrium, door architect Richard Meier. Adembenemend!

We kunnen verder wandelen, of een taxi or tram rit maken in Den Haag

Detail, Gezicht op Delft.

Passage naar naastliggend gebouw.

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

Mauritshuis. Foto vanaf tijdelijke ponton.

Paulus Potter, De Stier, de grote favoriet van jong en oud.

Detail Meisje met Parel, tijdens restauratie.

Rembrandt, Anatomische Les van Prof Tulp.

 

Link naar Den Haag startpagina en Gemeente Den Haag startpagina.

Restauratie: Vermeer’s Meisje met de Parel, Girl with Pearl Earring.

 

Business card.  Vermeer logo.