Utrecht, Centraal Museum

Caravaggisten, vroege meesters, een poppenhuis – en nog veel meer 

Ter Brugghen, a Caravaggio follower.

Het Centraal Museum bezit een groot aantal schilderijen (met name de Utrechtse Caravaggisten, dat wil zeggen volgelingen van Caravaggio in Rome. Tevens zien we er vroege Nederlandse schilderkunst (Jan van Scorel met zijn groepsreis, een pelgrimage naar Jeruzalem), een zeer mooi poppenhuis, en andere hoogtepunten, waaronder moderne kunst en design. Het is een verdwaal en sluip-door-kruip-door gebouw.

Het opgegraven Utrechtse Schip, daterend van omstreeks het jaar 1000.

In de kelder ziet men een schip dat dateert van rond het jaar 1000. 950 jaar luchtdicht bewaard in de kleigrond zodat het hout niet kon vergaan. Nu achter glas, de meest onnodige en storende toevoeging ooit in een museum.

Jan van Bylert, gepensioneerden in het St. Jobs Gasthuis. Detail. Rechts een collectebus.

Een van de eigenzinnige hoogtepunten is Jan van Bijlert: groepsportret van gepensioneerden in het St. Jobs Gasthuis in Utrecht. Aan de rechterkant staat de ‘huisvader’ van deze armen. Tot 1635 mochten de bewoners twee keer per jaar geld inzamelen in de straten, om te helpen financieren het bejaardenhofje te financieren. De schilder woonde zelf in dit tehuis als ‘huisvader’, en was toen 37 jaar oud. Hij werd geboren vlak voor het begin van de eeuw en stierf in 1671. Geen enkel ander schilderij bestaat waarin de armen zijn zo getrouw zijn geportretteerd.

 

Honthorst, Koppelaarster, detail met de klant en het Meisje van Plezier.

Gerard van Honthorst, Koppelaarster, met een mannelijke klant en prostituee die haar vrouwelijke charmes en diensten voor goed geld verkoopt. Schilderijen van prostituees in gesprek met klanten werden gezien als ‘conversatiestukken’ en werden op grote schaal geschilderd en verzameld in Nederland. Nu is dit topstuk in het Centraal Museum, Utrecht als onderdeel van de Caravaggisten groep, de Nederlandse groep onzer zijn invloed in Rome.

Er is ook een goede afdeling design, gevestigd in een van de vleugels van het gebouw.

Het beroemde huis van Rietveld aan de rand van de stad. Is te bezoeken op afspraak.

Aan de rand, vlakbij een snelweg, aan de Prins Hendriklaan 50, staat het beroemde Schroeder huis ontworpen door Rietveld. Dit pand staat op de lijst van UNESCO-werelderfgoed, één van de 6 in Nederland. Bezoeken zijn alleen te boeken via het kantoor van het Centraal Museum. Als u niet beschikt over een ticket mag u alleen de buitenkant bewonderen.

Maak een wandeling in het oude centrum van Utrecht!

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

 

Business card. The logo refers to Vermeer.

Dirk van Baburen, Kruisafneming. De man rechtsonder heeft een zo gedeformeerd hoofd dat het een puzzel wordt voor ons toeschouwers.

Utrecht poppenhuis, een van de vijf beste ter wereld.

Utrechts poppenhuis, merk op hoe de visserman met blauwe hoed terugkomt in Amsterdam.

Jan van Scorel, triptiek met kruisiging.

Jan van Scorel, Inkomst van Christus in Jeruzalem.

Lokale heldin Trijn van Leemput, die begon met het afbreken van het Utrechtse kasteel tegen de wil van de burgemeesters.

Dirck van Baburen en collegas.

Granida and Daifilo, een theaterstuk door  P.C. Hooft, over pure liefde, een combinatie van spirituele liefde en aardse lage lusten.

Baburen, Kruisaflegging. Let op de vervorming van het perspectief in het hoofd. .

Ter Brugghen, Mattheus zegt  “Moi?” tegen Jesus. Hij gaat hem volgen.

Koppelaarster in een bordeel door Van Honthorst.

Keukenmeid door Wtewael. (De eerste W uit te spreken als  U U)