Alkmaar: wonderen van ingenieurs, stad van uitvindingen.

Onderbelicht: Alkmaarse trots op techniek-innovatie 

 

Replica van de oudste onderzeer ter wereld, gebouwd door Drebbel.

Alkmaar heeft een aantal onderbelichte kwaliteiten in huis.

Hier ligt de oudste Hollandse weg, aangelegd in de polder na de Romeinse tijd. Een met kinderhoofdjes geplaveide landweg, gebouwd in 1274 voor militaire doeleinden, door graaf Floris V.

Zie de bakermat van alle polders in Nederland. Een polder begint met drassige grond, een ringdijk, een ringvaart en pompsystemen. Land wordt drooggemaakt, en is daarna geschikt voor koeien (melk, kaas).

Zie de slimme windmolen technologie waardoor een draaiende beweging omgezet kon worden in een heen en weer beweging, waardoor sterke mechanische houtzagerijen mogelijk werden. Het ei van Columbus!

Sta op de plek van de plaats waar de allereerste onderzeeër werd ontwikkeld en getest. Later werd deze onderzeeër met succes voor de koning van Engeland gedemonstreerd op de rivier de Theems bij Londen en hij werkte goed, tegen alle verwachtingen in.

Een van de oudste windmolens van Nederland staat er nog steeds in de woonwijk achter het centraal station.

De waag, met de afbeelding van de Alkmaarse Maagd. Tegeltableau, in Parijs in kleur ingebrand op lavasteen.

De oudste Hollandse bestrate weg (dwz de oudste aangelegd na de Romeinse tijd) ligt aan de rand van de stad Alkmaar. In opdracht van Floris V, rond 1290.

Een stad van wetenschap: Metius als een wetenschappelijk onderzoeker en schrijver. Stad van landmeters en kaartmakers. Stad van Noordpoolreizigers (het behouden huis) en ontdekkers. Kunstverzamelaars (Marten & Oopjen door Rembrandt hingen hier!). Dit alles in een schijnbaar onbeduidend slaperig kaasstadje.

Kaasmarkt had zoveel kaas te verhandelen uit Noord-Holland dat het 4 of 5 werkdagen per week duurde, tot laat in de avond!

Deze toer met een paar auto- of taxiritten (op uw kosten), omdat de  plekken op enige afstand liggen. Ik heb zelf geen taxivergunning!

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

 

Hof van Sonoy. De slechterik in het onderdrukken van Katholieken.

Business card. The logo refers to Vermeer.

Indien u met uw eigen auto komt: Op de heen- of terugweg kunnen we een bezoek aan andere  windmolens brengen in de buurt van Alkmaar. Sommige molens functioneren als waterpompen, andere zijn ontworpen voor het malen van graan. Als u een auto heeft of huurt, kunnen we ook Volendam, Marken en Edam bezoeken, internationaal bekend als haven en kaas-steden. En we kunnen naar de UNESCO-topper Beemster polder gaan.