Delft, Stadswandeling

Vermeer, de VOC, Delfts blauw in het historische  centrum

 

VOC in Delft, aan de Oude Delft bij het Armamentarium

Ga mee met een gespecialiseerde prive-gids op wandeling in het historische centrum van Delft.

Thema’s die we kunnen bespreken zijn onder andere Vermeer, de zeventiende-eeuwse wereld van kunst, ambachtslieden en commercie. Verder: Delftse geschiedenis, instituten en bouwkunst.

Delft ligt in de provincie Zuid-Holland en was de oorspronkelijke zetel van de revolutionaire Nederlandse overheid. In Delft leidde de protestantse leider Willem van Oranje de politieke opstand tegen de toenmalige wettige heerser, de rooms-katholieke koning van Spanje. Een van de belangrijkste thema’s voor deze Hollandse steden was vrijheid van godsdienst en geweten. Het recht om te bidden op je eigen manier.

Willen van Oranje,  Vader des Vaderlands.

Een wandeling door Delft brengt ons naar het kloostergebouw waarin Willem van Oranje woonde en werkte en uiteindelijk vermoord werd. Hij wordt sindsdien beschouwd als de Vader des Vaderlands. Delft is nu bijna een openluchtmuseum om een aantal redenen; armoe in de negentiende eeuw betekende dat oude gebouwen bleven staan.

Op de Markt vinden we ook het stadhuis. Overdag is de eerste zaal van het Stadhuis  vaak open voor bezoekers. Binnenin vind je belangrijke plattegronden en kaarten en de tegelvloer werd gekopieerd in schilderijen door Delftse meesters.  Het stadhuis van Delft was een bouwwerk dat vele publieke functies had.

Er tegenover staat de grote Nieuwe Kerk met zijn imposante spits, met binnenin het grafmonument van Willem van  Oranje.

Grafmonument voor Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk.

Aan de prachtig gelegen Oude Delft gracht ligt de Oude Kerk, de tweede  Delftse kerk. Het is ook de locatie van het grafsteen van Johannes Vermeer, de beroemdste schilder van de Delftse school. Een toegangsticket is geldig in beide kerken.

Lopend langs die gracht zullen we ook het lokale hoofdkwartier van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, zien, evenals herenhuizen van rijke kooplieden. De VOC bevorderde  internationale handel met het Verre Oosten. We zullen ook de lokale rijkdom bespreken van brouwerijen en de vele Delfts-blauw plateelbakkerijen,  ca 32 stuks actief in het produceren van Delfts Blauw. Een bezoek aan een echte Delfts Blauw workshop buiten het centrum kan een deel van onze route zijn.

Verfwinkel, ca 1880, nog in vol bedrijf.

In een sfeervol, verborgen dorpsplein vinden we ook een verfwinkel, die er nog steeds ziet eruit als een winkel uit de tijd van Charles Dickens. We kunnen ook het huis zien waar Johannes Vermeer werd geboren, en een beetje verder zien we de ANWB-gedenkplaat op de site van het huis waar Vermeer zijn unieke schilderijen maakte. Dit is het historische Vermeer-ANWB-bord  dat ik vele jaren geleden van A tot Z voorbereid heb. Ik moest toen praten als Brugman!

Een bezoek aan het nieuw gebouwde Vermeer centrum (in de voormalige Gilde gebouw) met een overzicht van het leven van Vermeer kan ook deel zijn van onze Delftse wandeltocht. In de kelder staan alle schilderijen op juist formaat gereproduceerd.

Drs Kaldenbach schiep een van de meest uitgebreide websites (2000 items) over Delft en Vermeer. Hij wordt beschouwd als een vooraanstaande specialist op het onderwerp.

 

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van Delft, beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

Reconstructie-tekening van het Vermeerhuis,  door architect Zantkuijl. Staat ook op het ANWB bord, aan de Maria van Jesse kerk.

Gemeenlandshuis, hoofdkwartier van Water-ingenieurs.

Scheve toren van de Oude kerk.

Een gerestaureerd hoekhuis, We bespreken de vraag of dit te ver ging als restauratie!

Vermeer, Gezicht op Delft. Kaldenbach ontdekte veel informatie over wat echt te zien is op dit stadsgezicht.

 

Larger images are available on this old school site.

Luchtfoto, 1923, in collectie Kaldenbach.

Business card. The logo refers to Vermeer.

Een ideale combinatie is het zien van de Vermeer schilderijen in het Mauritshuis, Den Haag op dezelfde dag. Met de trein. Vanaf 10:30 in het Mauritshuis. Daarna naar Delft.

 

===

Kees Kaldenbach met Andew Graham-Dixon in het Rijksmuseum.

On TV:

BBC television: The madness of Vermeer – Secret lives of the artists. Interviewer Andrew Graham -Dixon. Nu op Youtube. Op de exacte tijd van 35 minuten, 39 seconden parkeert de interviewer Andrew Graham-Dixon zijn fiets en komt mijn huis in … wat je niet ziet in de beelden is de rest van de crew: licht, geluid, cameraman, continuïteit, de regisseur … en het item werd verrassend gefilmd bij mij thuis, in één take. Dankzij de kwaliteit van het stellen van de juiste vragen op het juiste moment Andrew’s. Vooraf mijn bureau even opgeruimd, dat wel.

Gedateerd Delftsblauw, uitzonderlijke voorwerpen. In het Rijksmuseum.

Tuin van het Prinsenhof, met standbeeld van de Vader des Vaderlands.

Ongelooflijke kaart van Delft, een van de eerste vogelvlucht-perspectieven (birds eye views). Door de stad gemaakt als  gift aan belangrijke bezoekers.

Entree, Prinsenhof museum, Delft

VOC aan de Oude Delft, bij Armamentarium

Lid van een schutterij, Prinsenhof museum.

Vermeer, Gezicht op Delft. De auteur ontdekte belangrijke informatie over wat echt te zien is op dit stadsgezicht.

Auteur Kaldenbach met Vermeer

Markt met stadhuis,

Markt met Nieuwe Kerk.

Zo pak je een Vermeer uit!

ANWB-bord ontwikkeld door Kaldenbach

Kaldenbach bij ANWB bord op de plek van het Vermeerhuis, Oude Langendijk.