Deltawerken

Indrukwekkende ingenieurskunst op wereldniveau.

Let op: dit is een volle dag uit, met uw auto!

Maeslant waterkering; elke deur is even groot als de Eiffeltoren.

In februari 1953 was er een uitzonderlijk hoog springtij gepaard met een zeer hevige storm. De Noordzee werd naar het zuiden in een trechter opgestuwd en de overstroming overspoelde de provincie Zeeland. De schade was enorm. Onmiddellijk daarna planden Nederlandse ingenieurs de bouw van de sterkste en het meest uitgebreide en kostbare systeem van waterwerken in de wereld, de Deltawerken.
Voor reizigers uit de Verenigde Staten kan de nasleep van de verwoestende  Katrina Vloed uit 2005 bij New Orleans een inspiratie zijn: om uit de eerste hand te zien hoe de Nederlandse ingenieurs werkten op basis van de ervaring van ongeveer zeven eeuwen titanenstrijd. Zij wisten wat te doen. We kunnen zien hoe hun waterbeheer nu voor nationale droge voeten zorgt. En hoe deze Nederlandse staat er in wijsheid bakken geld tegenaan gooit.

Luchtfoto boven: stormvloedkering gebouwd op een werkelijk gigantische schaal in de provincie Zuid-Holland, de Maeslantkering Stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg tussen Rotterdam en de Noordzee, geopend 1997. Twee enorme driehoekige scharnierende delen, horizontaal geplaatst en elk 240 meter lang – bijna net zo hoog als de Eiffeltoren, vormen twee horizontale mega barrières die hoogwater kunnen blokkeren wanneer ze volledig gesloten zijn. Zo beschermen ze de laaggelegen Nederlandse polders van de provincie Zuid-Holland.

Nieuw Amsterdams Peil (New Amsterdam Level) is nu de wereldwijde standaard voor 0 in waterhoogte.

De gigantische scharnieren zijn de grootste kogellager bollen ter wereld; ze kunnen zowel zijwaarts als op en neer bewegen met eb en vloed. Dit is het laatste grote sluitstuk van de Deltawerken,  gestart na de verwoestende overstromingen van 1953 in Zeeland. Men kan deze site van  Maeslantkering Stormvloedkering bezoeken. Foto persbureau ANP.

Sluisdeuren van titanenformaat, op Neetje Jans werkeiland. Ingenieurskunst.

Op deze dagreis kunnen we ook een bezoek brengen aan het Neeltje Jans werkeiland een een lange reeks deuren van de grootste sluis ooit zien, waar dan ook. Ze laten eb en vloed water door, om het natuurlijke zoutwaterleven te handhaven in de Zeeuwse wateren, en tijdens springvloed kunnen ze worden gesloten. Zo werd in de jaren 60 al gekozen voor duur milieubehoud.

Zeer dicht bij liggen een aantal idyllische dorpen en steden, zoals Zierikzee, die zeker een bezoek waard zijn. Deze hele reis maakt het een volledige dagje uit naar het Zeeuwse platteland.

Als onderdeel van de rondleiding heb ik vele kaarten, schema’s en foto’s in een map als illustratie.

 

Business card. The logo refers to Vermeer.

Larger images are available on this old school site.

Foto uit een rijdende auto, terwijl we de sluizen van de  Stormvloedkering passeren.

Let op: Deze reis vereist dat u zelf  een auto bestuurt, of een auto met chauffeur huurt. Nederlands recht is van toepassing, en ik ben geen taxichauffeur. Vanuit Amsterdam is het een volledige dag uit, met vele interessante punten in het bezoek.