Gouda,  Museum en Stadswandeling

Gouds aardewerk, plateel met een slib-inkleuring. Vaak wat gedempte kleuren.

Ga met me mee, een mooie dag in Gouda. De lokale geschiedenis is fascinerend. Het kunst museum van Gouda is gehuisvest in een voormalig klooster, dat werd ingenomen tijdens de Protestantse staatsgreep van de jaren 1560. Het museum is rijk in beeldende kunst, toegepaste kunst en historische presentaties.

Eén van de karakteristieke lokale producten is de witte aardewerk Goudse lange-steel pijp voor het roken van tabak. Het was waarschijnlijk het eerste massamarkt artikel dat zo breekbaar was dat het eeuwenlang zijn eigen vraag bleef creëren. Een ander lokaal product zijn wafels gevuld met dikke stroop: Goudse Wafels. Ik zal het recept uitleggen.

Gouds aardewerk is heel eigenzinnig en staat bekend om zijn ingetogen kleuren.

Wellicht de belangrijkste verzameling Glas-in-lood vensters in de wereld. Vier eeuwen lang perfect bewaard gebleven.

Gouda is een goed bewaard gebleven stad. We bezoeken de grote St Jan, een mooie gotische kerk gevuld met grote aantallen gebrandschilderde ramen – echt de beste ter wereld, in een uitstekende kwaliteit. We konden een stadsbezoek goed combineren aan deze twee gebouwen naast elkaar, museum en kerk. Let op: de kerk is op zondag gesloten voor toeristen.

Dichtbij ligt is een zeldzaam voorbeeld van een Motte, een vestingwerk-heuvel daterend uit de Middeleeuwen.

Gouda, kaaswaag. Ik zal vertellen over de planningsfase.

Gouda heeft eigenzinnige kleine grachten. We zullen ook de sluizen zien die het binnenlands scheepvaartverkeer mogelijk maken tussen de grote steden in de Republiek.

De voorkant van het stadhuis op de Markt is te enthousiast over-gerestaureerd, maar de binnenzijde toont een prachtige raadzaal in oude stijl.

Als extraatje kunnen we een over-the-top kermis-stijl café bezoeken, opgebouwd in Franse overdadige stijl met veel ornament en spiegels.

Grotere foto’s:

Gouda, kaasmarkt.

Ongelooflijk goede glas-in-lood vensters, wereldtop!

Gouda Cheese!

Gouda Museum, naast de St Jans kerk.

Model van de stad.

Over-gerestaureerd front van het stadhuis.

Gouds aardewerk.

Luchtfoto, St Jan.

Ingang van het museum.

St. Jan, van buiten.

St. Jan, van binnen.

St. Jan, van binnen.

St. Jan, van binnen.

Jeruzalemkapel.

St. Jan, uitleg.

Gevelsteen in de stijl 1550-1600.

old school site.

 

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

Business card. The logo refers to Vermeer.

Een auto-reis met uw auto in de omgeving toont de polders, graslanden, boomkwekerijen net buiten Gouda.