Leiden, universiteitsstad

Privérondleiding in Leiden, historische binnenstad, universiteit, uitgeverijen, academieleven, competitie

Laten we samen een mooie wandeling maken in Leiden . Thema’s: Geschiedenis, Maatschappij, de lokale overheid, architectuur, schilderkunst, wollen lakennijverheid, uitgeverijen en de universiteits-instituten. Met competitie tussen professoren.

Lucas van Leiden, Laatste Oordeel, Lakenhal museum, Leiden.

Leiden is een van de best bewaarde binnensteden in Nederland, een van de meest aantrekkelijke vanwege de mooie opbouw van straten, grachten, kerken, vele musea, een uniek heuvel-fort en een vooraanstaande universiteit.
Toen ons land in de jaren 1570 onafhankelijk werd van de Habsburgse koning van Spanje, was er dringend behoefte aan belangrijke ambtenaren: predikanten voor de protestantse kerk en ook advocaten voor het opzetten van nieuwe wetten voor het nieuw gevormde land. Leiden werd de zetel van de eerste Nederlandse universiteit en heeft deze vooraanstaande positie behouden. Aan het Rapenburg staat een reeks herenhuizen en het centrum van leren en studeren. Lokaal boekten grote wetenschappers vooruitgang  in taalkunde, natuurwetenschappen, medicijnen en andere gebieden van kennis.
Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Pilgrim Fathers: rond het Rapenburg en de Pieterskerk zijn er verschillende monumenten en historische tekstborden.

Niet te missen is de Leidse Burcht, een enorme door mensen gemaakte heuvel. Wij vinden de bijna geheime ingang vlak bij de brug bij de vismarkt.

Het Gravensteen, Leiden.

Foto links toont Het Gravensteen, de gevangenis gelegen op het voormalige terrein van de graaf Floris de 5e. Een van de fascinerende verhalen in Leiden is hoe de macht van de lokale adel verminderde rond 1300 – 1400 en de kracht van de lokale stadsbestuur sterker werd.
Het Rapenburg heeft nu een aantal van de instellingen van de universiteit, zoals de Grote Zaal, universitaire instellingen en de Hortus Botanicus.

Het Leidse Museum van Oudheden (RMO). Op Rapenburg.

In het grote Rijksmuseum voor Oudheden, RMO vinden we  uiteenlopende afdelingen met unieke voorwerpen, zoals stenen bijlen. Een spectaculair exemplaar is recent verworven,  een ceremoniële bronzen dolkzwaard van een priester uit de oudheid. Een ander uniek bezit is een Nederlandse visnet uit de tijd van het begin van de farao’s. De Egyptische collectie bevat de volledige tempel van Taffeh, geschonken door de staat van Egypte, en verder groot aantal mummies,  en diverse grafgiften. De Egyptische collectie wordt wel beschouwd als de vierde of vijfde belangrijkste collectie in de wereld (na Cairo, Metropolitan NYC, Louvre, Turijn, Brooklyn). Ik heb deze allemaal bezocht.

In het museum voor Volkenkunde (Etnologie) vinden we presentaties van volken die ver weg wonen, van Egypte tot Indonesie, van India tot de Stille Zuidzee.

 

Burcht, de onverwachte heuvel, door mensenhanden opgeworpen.

We zullen nog even moeten wachten op de heropening van het Schilderijen-museum, de Lakenhal, met werken van Rembrandt, Dou en andere meesters waaronder Leidse fijnschilders. (Museum gesloten tot zomer 2018).

Ik wandel ook graag met u naar de afgelegen straten en steegjes waar de Pilgrim Fathers woonden voordat ze westwaarts vertrokken naar Engeland en Amerika. Er zijn een aantal plekken met tekstborden met vermelding van hun geschiedenis.

In de buurt van het station vinden we een windmolen, die ons doet denken aan de graanmolen die werd beheerd door de vader en broer van Rembrand.

Iets verder wek, over de treinsporen net buiten het centrum ligt het enorme Naturalis, het Nationaal Museum van Natuurlijke Historie, met een volledig skelet van een T-Rex.

Elders in Leiden kunnen wij grote kerken bezoeken, kleine huizen, een prachtige centrale kanaal en, half verborgen, een enorme heuvel van aarde waarop bewoners hoog water kon ontvluchten bezoeken. Verspreid over de stad zijn er ‘hofjes’ of binnenplaatsen voor ouderen.

Blik richting Burcht.

Burcht, zij-aanzicht

Hofje bij Pieterskerk

Hofje

Hofje

Leiden, Het Gerecht.

Hofje

Hofje, panoramafoto.

Zion Hofje

Pieterskerk.

Pieterskerk, nu museum.

Pieterskerk, de belangrijkste van de 10 geboden opnieuw ingeprent.

Laatste Oordeel, Lucas van Leiden, Infrarood toont schets, op ware grootte.

Laatste Oordeel, Lucas van Leiden, Infrarood toont schets, op ware grootte.

Laatste Oordeel, Lucas van Leiden, Infrarood toont schets, op ware grootte.

Pieterskerk, interieur.

Pieters Hofje.

Herinneringsborden, Pilgrim Fathers.

Herinneringsbord, Pilgrim Fathers.

16de eeuwse poort.

Rapenburg met Universiteitsgebouwen; vroeger waren er veel uitgeverijen en boekhandels.

Testimonial:

Je hebt mij ooit eens rondgeleid in Leiden. De aanleiding voor je rondleiding was dat ik was voorgedragen als columnist voor de Leidse Stijl over onderwerpen op het gebied van wetenschap, cultuur en kunst. Dat was een initiatief vanuit NRC en Intermediair. Je rondleiding vond ik fantastisch. Robin van Doorn.”

 

Waag met marmeren plaquette.

Business card. The logo refers to Vermeer.

 

 

Grotere foto;s  old school site.

 

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang. Goede starttijd is 10 uur.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.