Den Haag, stadswandeling

Den Haag, kustplaats, hofstad, residentie, de zetel van de regering, Ministeries.

Een tour door de voorname stad ‘s-Gravenhage

 

Kaldenbach geeft les bij Vermeer, Gezicht op Delft

Panorama Mesdag. Een ongekende belevenis.

Nodig me uit voor een deskundig bezoek aan deze statige, chique stad. Den Haag is de zetel van de regering en van het provinciebestuur in Zuid-Holland. Het heeft hier en daar nog een statige, voorname, chique sfeer.  Omdat Den Haag de Residentie is van het Koninkrijk der Nederlanden heeft het vele officiële instellingen en ministeries en andere gebouwen. De stad is zo uitgestrekt dat we soms lopen, maar ook gebruik kunnen maken van trams of taxi’s.

Ridderzaal, binnenhof. Gaat binnenkort uitgebreid op de schop.

In de buurt van het Mauritshuis, het Koninklijk Kabinet van Schilderijen, een schatkamer van fantastische kwaliteit, ligt de Ridderzaal, en de binnenplaats van de graven van Holland, nu de Parlementsgebouwen van de Tweede en Eerste kamer der Staten-Generaal.

Een stukje verder ligt een met bomen omzoomde laan met statige ambassades. Ik kan je daar verhalen vertellen over wisselende vriendschap en spanning tussen Engeland en Nederland en ook over de internationale intriges. De Franse ambassadeur had een levensgroot ego – er is een prachtig verhaal hoe twee statige rijtuigen uit tegenovergestelde kanten kwamen vast te zitten en niemand wilde terug achteruit. Een Nederlandse politicus kwam met een oplossing om de gespannen situatie onschadelijk te maken.

Het grote, statige Hotel des Indes is een uitgelezen plek voor een kopje koffie of thee, een vleugje uit de koloniale tijd, toen de Nederlanders heer en meester waren van een wereldrijk.

We kunnen ook stoppen bij het International Hof van Justitie. De ontstaansgeschiedenis rond 1900 onder leiding van de Tsaar is de moeite waard.

Iets verder ligt het Haags Gemeentemuseum, met een supercollectie over De Stijl, en Mondriaan. Prachtig verhaal, hoe de eigenaar van al die Mondriaans de directeur jarenlang aan het lijntje hield voordat de schenking plaatsvond.

Een taxirit naar Wassenaar, iets buiten Den Haag neemt ons mee naar het gloednieuwe Museum voor Moderne Kunst, Voorlinden Museum in Wassenaar. Dit is een project van onbeperkt geld, aanschaf van echt grote Moderne kunst, goede smaak, mooie architectuur, dit alles in een perfect duinlandschap.

Grotere foto’s: old school site.

Link naar Den Haag startpagina en Gemeente Den Haag startpagina 

Mauritshuis. Foto vanaf een ponton in het water.

Business card. The logo refers to Vermeer.