Utrecht wandeling

Domgebied, Oude Gracht, lage kades, Romeins fort, en meer.

Utrecht, Domtoren bij Kathedraal.

Ga met me mee op wandeling, voor een mooie leerzame dag uit in Utrecht. De stad Utrecht werd gesticht in de middeleeuwen op de resten van een Romeins militair fort. De schoonheid van het centrum van de stad is het resultaat van vele eeuwen natuurlijke groei. Het beschikt over een goed bewaard gebleven stelsel van grachten met vele oude grachtenpanden, en heeft zelfs een middeleeuws kasteel-achtig gebouw.

De Oude Gracht, gezien vanuit de Domtoren.

Uniek in Nederland is de lage grondwaterstand en lage spiegel van het grachtenwater in de stad. Tussen de bovengelegen straat en het water liggen de werven, met opslagfaciliteiten onder straatniveau, links en rechts van de belangrijkste gracht. Dit vormt een gebied met veel cafes en restaurants aan het water, weg van het stadsverkeer.
We kunnen door de straten lopen, de geschiedenis bespreken en kijken naar historische monumenten. Voor mensen vol energie:  die kunnen de Domtoren beklimmen tot aan het 95 meter hoge platform.

Deze rondleiding is bijzonder rijk aan architectuur: particuliere woningen. Kerken. kasteelachtige woningen. Drs Kees Kaldenbach heeft een grote portfolio vergaard met kaarten, plattegronden, plannen, bouwkundige analyse.
Buiten het oude centrum staat ook moderne architectuur, onder andere uit De Stijl tijd met Gerrit Rietveld, het  Schröder huis en belangrijke aangrenzende gebouwen.

Restaurant aan het water.

Utrecht is de belangrijkste religieuze centrum van het katholicisme in Nederland, en het is nog steeds de zetel van de rooms-katholieke aartsbisschop. Midden in het centrum vinden we de grote Dom met zijn 110 meter hoge toren – en in de buurt vinden we het belangrijkste museum van het christendom in Nederland. Dit Catharijneconvent toont voorwerpen uit verschillende religieuze richtingen binnen Christendom in goed ontworpen ruime galeries.

Het andere grote museum is het Centraal Museum; Voor degenen met  liefde met de schilderkunst kunnen we een bezoek brengen aan dit museum. Het heeft een verscheidenheid aan kunst en design. Sterk op gebied van Caravaggio volgelingen.

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

Grotere fotos op  old school site.

Binnenhof, Catharijneconvent.

Ter Brugghen, een Caravaggio volgeling.

Business card.

Middeleeuw schip, geconserveerd in kleigrond.

Huis op Claustrale grond, op verboden gebied voor burgers (in vroeger tijden).

Een vroege Rembrandt. Hing in een privé-huis bij een oude dame.

Middeleeuwse tekening.

Caravaggisten hebben Rome bezocht en werden volgelingen van Caravaggio.

Jan van Bijlert, groep bedelaars.

Huppelende steen, voor straf aan de ketting gelegd.

Utrecht, Domtoren vroeger deel van de kathedraal

Omlaag kijkend naar de omgang naast de Dom

Plein naast Dom, met de Deense Jelling steen.