Een bezoek met gids-rondleider aan het Koninklijk Paleis, Amsterdam

(Paleis, voorheen Stadhuis), Dam, Amsterdam.

Koninklijk Paleis ofwel Stadhuis, op de Dam.

Kom met mij mee op bezoek – om dit enorme gebouw beter te begrijpen en te waarderen. Het gebouw dat nu bekend als Koninklijk Paleis begon zijn leven als Stadhuis, het grootste stadhuis ooit, gebouwd op een enorme schaal. Het straalde een stoere boodschap uit: om de wereld te tonen hoe rijk en machtig de Nederlandse Republiek was, in de Gouden Eeuw (c. 1600-1670).

Tijdens de tour geef ik informatie  over de interne werking van dit grootste en meest opschepperige van 17de eeuwse stadhuizen, en over de overdracht aan de Koninklijke Familie rond 1800. Achteraf gezien was overdracht aan de koninklijke familie een positieve, wijze stap: het beschermde het gebouw voor al te grote bouwkundige veranderingen. Want voor de dagelijkse zaken voor de burgers van de stad ging de ambtenaren naar een ander adres in Amsterdam. Aan het gebouw op de Dam werd dus weinig schade aangericht vanaf de ca. 1800.

Business card.

Liefhebbers en fans van de Franse Empire stijl meubels vinden hier ‘s werelds grootste en beste intacte verzameling van samenhangende Franse Empire stijl. Het werd direct besteld bij Franse meubelmakers en fabrikanten in de tijd dat Louis Napoleon (de broer van het Franse staatshoofd) hier hof hield en indruk wilde maken.

Terug naar de extravaganza van de 17e eeuw: Binnen vergaderden de 4 burgemeesters en de Raad van 36 (de vroedschap) en besloten daar samen het beleid, en ze oordeelden ook over de Europese en wereldvraagstukken. Amsterdam was de grootste militaire en commerciële macht vanaf ongeveer 1600 tot 1670. De stad had hier vele soorten van kantoren: financiën, bouwvergunningen, huwelijk, faillissement, politie, wet en orde, militaire troepen.

We zien de ruimte waar rechters een doodstraf konden uitspreken. De pakkans was klein, de straf was zwaar.

Interieur van de bovenhal met een overdaad aan marmer. Het was de eerste 150 jaar opengesteld voor burgers en bezoekers.

De huidige inrichting toont schilderijen en meubels uit vele eeuwen. Op bepaalde momenten in het jaar is het gebouw  gereserveerd voor staatszaken zoals staatsbezoeken, staatsdiners, inhuldiging van het nieuwe staatshoofd, en andere publieke functies.

Het gebouw is echter geopend voor het grote publiek op meer dan 250 dagen in een jaar. Kijk op de Paleis website voor openingsdagen en -tijden, omdat er sprake kan zijn van tijdelijke sluiting.

 

 

 

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.