Bezoek het Stedelijk Museum, Amsterdam

Museum voor Moderne kunst en Design, Amsterdam. Nu met de classic collectie in “Stedelijk Base”  in -1 kelder and +2 etage

Matisse, Parkiet en zeemeermin.

Het Stedelijk Museum is de belangrijkste museum voor Moderne Kunst en  Modern Design in Nederland. de verzameling reikt vanaf ongeveer 1900 tot onze tijd.

Bezoek dit ‘Stedelijk’ in Amsterdam. Leer hoe om intensief te kijken naar moderne kunst of design en meer zien dan je in eerste instantie zelf zou begrijpen. Een educatieve en heerlijke tour door kunsthistoricus drs. Kees Kaldenbach.

Stedelijk Base, eind 2017 geopend.

Oorspronkelijk was dit museum was een stoffig, bezadigd historisch museum met kabinetten van oude rariteiten en stijlkamers, een soort van oude-dingen-opslag museum tot de stormachtige komst in 1945 van Willem Sandberg, een verzetsheld. Van 1945-1963 was hij directeur van het museum, hij veegde de spinnenwebben weg en gaf opdracht witte muurverf te schilderen op de trappen en muren. Hij liet dat werk uitvoeren tijdens een weekend, zonder de toestemming van de gemeenteraad – en kreeg protest over zich heen!

Girl contemplating a Picasso painting.

Zijn smaak was onconventioneel op dat moment, en de pers spotte met hem. – Hij heeft in die begintijd een grensverleggende tentoonstelling van COBRA artiesten als Karel Appel, Asger Jorn georganiseerd. En hij trof voorbereidingen voor een extra vleugel in 1964, bestemd voor tijdelijke tentoonstellingen (inmiddels afgebroken).

Andere high-profile directeuren na 1963 waren Edy de Wilde, Wim Beeren en Rudi Fuchs. Elk liet zijn eigen beleid, kleur en persoonlijke smaak na. Met de afscheidstentoonstelling La Grande Parade (1985) scoorde Edy de Wilde 400.000 bezoekers. Directeur van de laatste jaren was Ann Goldstein; de huidige directeur is Beatrix Ruf.

The old building on Paulus Potter Street.

Het oude, rode bakstenen gebouw aan de Paulus Potterstraat, in 1895 ontworpen door de Amsterdamse architect A. W. Weissman, is vernieuwd en heeft nu groenig veiligheidsglas. Geopend na 7 jaar sluiting. Een moderne uitbreiding is een tijdje geleden toegevoegd aan het Museumplein. Het witte gebouw van deze “badkuip” vol moderne kunst is gemaakt van de kunststof Twaron, lichter en sterker dan staal. Architect: Crouwel.  De architectuur-criticus van de New York Times vond het een belachelijke toevoeging aan het gebouw. Kom kijken – vorm je eigen mening.

Het museum toont vele afzonderlijke collecties, van Amsterdamse School tot impressionisme, expressionistisme, De Stijl (Mondriaan), Russische schilders en vele, vele briljante of schokkende, gek-makende werken na 1945. Tijdelijke tentoonstellingen verlevendigen de bezoekende ervaring en vergen om herhalingsbezoek door de jaren heen.

Looking down from the ‘Bathtub’ into the entrance hall.

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

 

Grotere afbeeldingen: old school site.

 

 

Art in any form or shape, here in light emitting commercial neon signs.