Wandeltocht over het Joodse leven in Amsterdam
In onze tijd is het joodse leven in Amsterdam veelzijdig. Ook vroeger was dat zo, wel in veel grotere aantallen, tot aan 10% van de bevolking. Grote denkers zijn er in overvloed geweest: schrijvers, filosofen, bouwers, beleggers, filantropen, magnaten.
Het joodse leven in Nederland was vanaf 1550 sterk beïnvloed door de toestroom van twee etnische groepen: 1) uit het zuiden de Portugese en de Spaanse joden, Sefardiem, vluchtelingen voor de Inquisitie aan het eind van de 16e eeuw, evenals 2) Ashkenazim, vluchtelingen afkomstig uit oostelijke gebieden, als een gevolg van antisemitisme en pogroms in Rusland, Polen en Duitsland. Twee eeuwen later speelden Napoleon en zijn Code Napoleon een belangrijke rol in de emancipatie van de Joden in Nederland. Want voor de wet werden ze gelijkgesteld.
We kunnen een bezoek brengen aan de grootste en mooiste Sefardische (Portugese) synagoge ooit gebouwd. Ingewijd in 1675, op enorme schaal, met een klassieke zuilen aan de binnenkant. Bij het binnenhof is de Schatkamer geopend (onder de grond) en vlak bij is de historische Ets Haim bibliotheek (open alleen op afspraak).
De synagoge is geopend alle dagen behalve zaterdag, en in de winter op vrijdag is het kort geopend tussen 10-2. Uw toegangsbewijs is gecombineerd met dat van de Joods Historisch Museum . Ik vind het zelf ‘t beste Joodse museum in de wereld (na ongeveer twintig joodse musea te hebben bezocht over de hele wereld). Deze in Amsterdam omvat niet alleen duizenden historische objecten, maar is gebouwd in een aantal full size Ashkenazim (Duitse) synagogen en in de kelder treffen we zelfs een mikwe (ritueel bad) aan.
Voor de bevolking in Nederland kwam de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) als een angstaanjagende storm en bliksem uit de lucht vallen. Deportatie werd een schok op alle niveaus: fysiek, racistisch, politiek en cultureel. De verhalen van de Tweede Wereldoorlog kunnen sterk worden gevoeld in de buurt – in de Hollandsche Schouwburg, verzamelplaats voor opgepakte en gearresteerde Joden, in razzia’s voordat ze naar het oosten werden vervoerd. De Hollandsche Schouwburg ligt op 10 minuten lopen van het Joods Historisch Museum.
In de Hollandsche Schouwburg zien we lijsten van familie-achternamen van 104.000 joodse slachtoffers.
Op de terugweg passeren we het standbeeld van de Dokwerker, ter herdenking van de arbeiders staking in Februari 1941, begonnen als protest tegen het afronden van de Joodse bevolking. Het was de eerste en enige staking van deze aard in West-Europa!
Om de hoek van de Hollandsche Schouwburg, in de buurt van de dierentuin, ligt de ingang is het Verzetsmuseum, met fascinerende voorwerpen over Nederlandse acties tegen de Duitse bezetter.
Anne Frank Huis is een hoofdstuk op zich. Let op: als u een bezoek wilt plannen: zeer steile en met smalle trappen. Op het punt van de geheime ingang is er een hoge stap van ongeveer 50 cm omhoog. Koop kaarten online ruim van tevoren, ongeveer twee maanden!
De Rosenthaliana Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam is een van de grootste en belangrijkste in de wereld. Er zijn soms exposities.
Een bespreking van joodse denkers en schrijvers maakt deel uit van deze tour. We zullen langs het Spinoza monument lopen en discussiëren zijn enorme bijdrage aan het tijdperk van de Verlichting en de Wereldfilosofie. We passeren ook twee monumenten met poetische woorden van de dichter Jacob Israël de Haan.
Etty Hillesum is de auteur van een aangrijpend dagboek. Ze heeft de concentratiekampen niet overleefd. Het dagboek bevat een ongelofelijk verhaal van een bevrijde “hippie” geest. Haar leven onder Duitse bezetting was lastig. Haar appartement keek uit over het Museumplein, een gebied afgezet door Het Duitse leger. Ze werd de liaison medewerker tussen de Joodse Raad en de gevangenen in het kamp Westerbork aan de oostgrens. Later wilde ze met haar volk mee naar hun lot in het oosten.
Dicht bij het Museumplein ligt de Beethovenstraat, met verhalen van joden die vol hoop hier heen immigreerden in de jaren 1930 – en daarna hun leed tijdens de oorlog. Vlakbij staan ook een aantal kantoren en huizen van Duitse troepen en de Duitse overheidsdiensten. De vernietiging werd van hieruit georganiseerd.
Wat is Joods? Wat is Jodendom?
Men kan er op vele manieren naar kijken naar jodendom:
Is het jodendom een religie en geloven de meeste Joden geloven in God en gaan ze naar de synagoge?
De Amsterdamse hoogleraar Ido Abram presenteerde de “Lijst van Vijf”. Hij noemt vijf belangrijke kenmerken waarschijnlijk een rol spelen in het leven van iedere Jood:
1. religie en traditie
2. de relatie met Israël en het zionisme
3. oorlog, vervolging en overleving
4. persoonlijke geschiedenis
5. de interactie tussen de Joodse en de hoofdcultuur.
Een andere indeling van het jodendom kan zijn: Orthodoxe vs. Liberaal / Reform.
Nog een ander is Ashkenaziem versus Sephardim, dat wil zeggen degenen die afkomstig zijn uit Oost-Europese joden en de zuidelijke (Spaans, Portugees, Noord-Afrikaanse) Joden. Elk met hun eigen geschiedenis en tradities.
Een plattegrond waarvan je nu nog kippenvel krijgt: Kaart van Amsterdam, ‘Elke stip tien joden “. Gemaakt door een gehoorzame Amsterdamse ambtenaar in 1941. Hij besefte niet wat de greep werd van de nazi’s op het joodse leven zou inhouden. Deze kaart is nu te zien in het Verzetsmuseum.
Larger images are available on this old school site.
Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.
Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.