Ontdek het vroege Amsterdamse Kapitalisme, aandelenmarkt en de bloei van de VOC

De eerste Multinational, Aandelen-emissies, misere voor zeelieden en soldaten.

Scheepswerven in Amsterdam. het was een vol-continu bouw. Scheepstimmerlieden werkte op het oog, niet vanaf een papieren tekening.

Kom mee voor een educatieve rondleiding over wereldhandel en het kapitalisme. We beginnen op de Dam, ooit zenuwcentrum van de politieke macht.

Onze belangrijkste plek voor uitleg is het hoofdkwartier van de beroemde en unieke Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). In dit was het HQ voor de raad van bestuur, de Heren 17, en de belangrijke management kantoren inclusief Pakhuismeesters, Boekhouding, Planning, Geheime Kaartenkamer. Deze multinational, een kapitalistische onderneming functioneerde bijna 200 jaar.

Uniek is dat de VOC  de eerste aandelen-emissies deed… men lag daarmee aan de wieg van het kapitalisme zoals wij die nu kennen. Ik zal uitleggen hoe de de aandelen werd uitgegeven en langzaam werden gevuld tot 100% niveau – en daarna werd het papier vrij verhandelbaar. Het verhaal hoe de aandelenbeurs werd uitgevonden maakt deel uit van deze geweldige VOC tour.

De VOC was in de eerste plaats een geldmachine en de handel met inlanders werd soms gedaan onder dreiging van wapens. Het maximaliseren van de winst betekende een hard leven voor de lokale inheemse bevolking.

 

Scheepsmodel plus een “scheepskameel” om het over een zandbank heen te kunnen tillen.

Elk schip moest worden bemand met matrozen en soldaten. De meeste bemanningsleden kwamen te voet uit Duitsland. Op de binnenplaats van het VOC-gebouw zal ik bloedstollende verhalen vertellen van hun zware leven aan boord van de grote zeegaande schepen. Het leven was erg hard voor zeelieden en soldaten aan boord. Maar er waren ook leuke momenten, met zang en verhalen. Avontuur!

De bemanning liep te voet naar Amsterdam van ver weg (Scandinavië, Duitsland, België) en moest eerste een logeeradres vinden… ze waren arm en konden alleen kiezen voor goedkope en vervuilde pensions met een eigenaar die een beetje bekend was met hun oude land van woonplaats. De hospita speelde vaak onder een hoedje met de VOC en verdiende goed geld met deze arme mensen door het ondertekenen van een schuldbekentenis, IOY, Ceel genoemd.

Ook geschikt voor geïnteresseerde scholieren en docenten!

 

Binnenplaats van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) toen het een jaar lang afgesloten was: gras tussen de stenen.

Grotere foto’s, old school site.

 

Groot schip, nagebouwd, bij het Scheepvaartmuseum.

 

 

Een aantal VOC schepen.

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.

Achtersteven van het VOC ship Batavia

Kanon met eigendoms-logo. VOC Amsterdam

Business card.