Kolhoff, architect van het strenge Piraeus gebouw op KNSM eiland.

Stadsontwikkeling en woningbouw bij de haven van Amsterdam: ‘Dockland’

Stadsplanning en architectuur op Kadijk, Java, KNSM, and IJburg

 

Kom mee op een eersteklas architectuur-tour en zie de spannende, recente architectonische ontwikkelingen in het Oostelijk en Westelijk Havengebied van Amsterdam.

Architectonische hoogstandjes – een privé- tour met een rit per taxi, bus, tram of fiets – of te voet. We verkennen de moderne stedelijke vernieuwingsprojecten op het voormalige havengebied van Kadijk, Java, KNSM en IJburg eilanden, allemaal in Amsterdam.

Kadijk is in het Entrepot gebied, vrijgesteld van invoerrechten en uitvoerrechten. Er staan reeksen gebouwen uit de 18de en 19de eeuw. De pakhuizen zijn rond 1980 geschikt gemaakt voor bewoning door het uitbreken van het middendeel. De fraaiste woningen hebben uitzicht op Artis Zoo.

Aanmonstering voor Hofmeesters = Sterwards/Pursers, etc.

Het eerste nieuwe project in de buurt van het Centraal Station, Amsterdam is het Java-eiland. Dat was tot 1980 een no-go gebied van stadsnomaden, vrijbuiters en kunstenaars. We bereiken het via de Jan Schaeffer brug. Hier kan men prima voorbeelden van hedendaagse architectuur en havengebied-vernieuwing bestuderen. We bespreken de opzet en planning met  het masterplan, gestart door de gemeenteraad, en ontwikkeld door de meester-architect. Vanuit dit masterplan werkten een aantal onafhankelijke architecten bij het invullen van het grid van het plan op basis van de gegeven spelregels. het was qua financiering een publiek-privaat partnerschap. De woningen zijn zeer gewild. Havenarbeiders werden hier dus uiteindelijk vervangen door bewoners.

De daklijn is zuiver functioneel. Ik zal uitleggen waarom.

KNSM eiland is ontworpen door een andere meeter-architect, Jo Coenen, die zelf de bekroning bouwde aan het eind van het eiland, het ringvormige “Emerald Island” appartementencomplex. Daarna bezoeken we aan de zuidzijde het feestelijke Barcelona gebouw door Bruno Albert. We lopen ook door  het sombere Piraeus gebouw door Kolhoff en Rapp, bijna een Oost-Duitse gevangenis. Het Skydome gebouw van architect Wiel Arets is gelegen aan de westkant.

Scheepvaart Museum

 

Uitzicht van het centrale hof van het gebouw Barcelona door de poort (ontwerp door de vrouwelijke kunstenaar Narcisse Tordoir). Aan de overkant een van de “meteorieten”.

Gebouw Barcelona, cirkel van het binnenhof.

De volgende echt enorme kunstmatige eiland, IJburg, kunnen we bezoeken met een tram of een taxi rit en daar vinden we weer andere kenmerken. Ik zal een portfolio met kaarten en luchtfoto’s meenemen om de structuren uit te leggen met afbeeldingen.

Amsterdam architectuur toont sterke voorbeelden van de beste hedendaagse havengebied-vernieuwing. Grote aandacht wordt besteed aan het masterplan, ontwikkeld door de meester architect / filosoof.

Helemaal aan de westkant van de haven ligt het interessante project aan de  Silodam. Hier, opnieuw publiek-private samenwerking, met als resultaat een   prima plek voor inwoners en ook voor bezoekers, waaronder toeristen. Slimme parkeergarage met robotfunctie!

Subjects: History and Architecture. Academic architectural tour by scholar-lecturer, art historian Drs. Kees Kaldenbach*

 

 

The architectural walks I perform are well received by architects, school groups, builders, real estate developers etc.

Business card.

I also guide architectural professors and students – and in November, 2016 I guided an Israeli city planner:

“Kees, thank you very much for a lovely tour. you were kind enough to adjust to our dates and costs. the tour was very interesting, and you showed a lot of knowledge which gave it an added value. The conversion was flowing, and it was just like walking with a friend! We definitely recommend you to other people. Thx, Assaf & Gal”

“Drs. Kees, Typically when I review art, I am impressed with its sheer beauty, its value or the reputation of the artist.  I wanted to express my gratitude to you for sharing the artist’s feelings, the phase of the artist’s life and explaining how this was expressed in their art.  Your in-depth study of shadows, lighting and subtle objects in the paintings made my time in the museum exponentially better.  I will be able to take what I’ve learned to enjoy other works of art in the future. Thank you. I also appreciate the architectural tour you developed knowing we are builders by trade. Greetings, Jeff.”

Silodam met een flat op palen, ziet er uit als gestapelde containers. Er is bescherming tegen schepen die op hol slaan.

Silodam, het platform aan het water is open voor iedereen..

 

Aan de westelijke kant is er de zeer interessante Silodam, met zijn eigen verhaal. Dit deel stamt uit de jaren 1890, en veel latere is het nieuwe toegevoegd: het gekleurde deel uit de jaren 1980. Een ondergrondse parkeergarage met robot maakt het daar mogelijk te wonen en te parkeren.

Grotere afbeeldingen + youtube filmpjes beschikbaar  old school site.

 

Mistige dag op het water. Draagvleugelboot.

Foto uit ca. 1890, graansilo, een oorlogsvoorraad en bescherming van burgerbevolking in tijden van oorlog.

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.