Bezoek de Oude Kerk in Amsterdam, het oudste nog bestaande gebouw, en de Nieuwe Kerk op de Dam. Plus Onze Lieve Heer op Solder 

Wereldhandel en militaire overmacht op zee stonden aan de basis van de rijkdom van Amsterdam. Kapitaal voor kerkenbouw.

Oude Kerk, Amsterdam. Laat-gothisch gebouw. Nu in het Red Light District.

De Oude Kerk van Amsterdam is de kern van het oorspronkelijke vissersdorp. Door de handel stad groeide het dorp uit tot een haven van wereldklasse in de 14e en 15e eeuw.

De Oude kerk is architectonisch geclassificeerd als een “Hallenkerk” met gelijke dakhoogten midden en opzij in de lengterichting. In de Oude Kerk ontdekt u grote monumenten die met trots enkele hoofdstukken markeren in de Nederlands geschiedenis. Het geheel is gebouwd in fascinerende gotische architectuur. De hardstenen platen waar u op loopt, de grafstenen op de vloer, spreken van rijke inwoners en de sleutelrol van het christelijk geloof. Begraven in kerken werden verboden in de Napoleontische tijd.

De Oude Kerk ligt in de Wallen, prostitutiegebied, maar is totaal veilig door CCTV-camera’s en politie.

Vlakbij ligt de Rooms-katholieke schuilkerk Onze Lieve heer op Solder. Men kon met de stedelijke overheid tot een afspraak komen over het houden van RK missen.

De enige perfect bewaarde zeventiende-eeuwse keuken, in Onze Lieve heer op Solder. De vloer is gerenoveerd maar te luxueus!

R.K. Schuilkerk Onze Lieve heer op Solder

R.K. Schuilkerk Onze Lieve Heer op Solder

 

Orgel in de Oude kerk.

Voor een goede vergelijking kan een bezoek aan de Nieuwe Kerk verhelderend zijn. De Nieuwe Kerk werd gebouwd naast het Stadhuis, een gebouw dat later bekend werd als het Koninklijk Paleis op de Dam. In eerste instantie was het de bedoeling om een ​​hoge toren te bouwen, maar het stadsbestuur wilde niet worden overtroffen in hoogte en verbood het.

Oude kerk, zicht naar het orgel (de pijpen zijn in renovatie)

Oude Kerk, gezicht naar de plaats van het voormalige altaar in het Koor.

Beide kerken zijn in gotische stijl, maar hebben onderling verschillen in bouw, in ornamenten en monumenten. Ze kunnen worden bezocht, meestal met een entreekaartje – of met uw jaarlijkse Museumjaarkaart.

Zeehelden-monument in de Nieuwe Kerk. Typisch Nederlands fenomeen.

Beide kerken nu functioneren ook als tentoonstellingszalen. Een duidelijk verschil met kerken in het buitenland zijn de grote monumenten voor “Zeehelden”. De Nederlandse Republiek was meester op de volle zee en de internationale handel. Admiraals zorgden dat deze positie in overwicht en de handel werd gehandhaafd. Vijanden in overvloed: Engels schepen, Franse schepen, Spaanse schepen, mediterrane piraten en Franse kapers. Generaals en officieren van legers te voet en paard werden niet zo beroemd. Behalve de ‘stedendwinger’ Fredrik Hendrik.

 

Business card. The logo refers to Vermeer.

Tour door een professionele Kunsthistoricus met uitstekende didactische vaardigheden. Specialist op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, architectuur en geschiedenis. VIP-toegang.

Drs Kees Kaldenbach: “… hij is wild overgekwalificeerd als gids. Dat is zijn geheim … Geloof me op dit punt.” Gabe. Verklaring februari 2017.